Birouri EQUILIBRIUM. Evocând natura umană mereu adaptabilă

Un proiect care investighează semantic şi spaţial noţiunea de echilibru dinamic – aşa poate fi definit şi citit demersul Equilibrium. Observaţia de fundamentare a demersului arhitectural notează că echilibrul nu înseamnă perfecțiune, ci încercarea permanentă de a atinge armonia, iar transpunerea concomitentă a celor două ipostaze ale naturii umane subliniază tocmai interdependența acestora, aşa cum declară autorii. Conceptul de echilibru astfel înţeles are, pentru ansamblul de birouri omonim realizat de echipa Architect Service, un sens profund.

Prin volumetrie, amplasament, orientare şi compoziţie, birourile Equilibrium creează pe artera bucureşteană Barbu Văcărescu, alături de clădirea Lake View, un fel de poartă de intrare în cartierul financiar al oraşului. Zona dens construită are o pulsaţie centripetă prin mişcarea şi orientarea corpurilor imobilelor de birouri şi difuză, atât prin platformele pietonale, cât şi prin intrarea în centrul comercial Promenada.

Două clădiri separate, de câte 11 niveluri, sunt compuse dintr-o bază comună, astfel încât să apară un singur tot. Pietonalul de la baza lor, parţial acoperit, este şi un covor urban absorbant, care distribuie accesele în fiecare clădire, unificând compoziţia şi conectând volumele construite. „Colțul de sud-vest al amplasamentului devine imaginea emblematică nu numai a primei clădiri, ci a întregului ansamblu proiectat.” (Architect Service)

equilibrium_7
„Natura umană capabilă de a se adapta continuu la moment, la prezent, este conceptul care a stat la baza proiectului Equilibrium. Metafora este ilustrată prin cele două volume diferențiate: o bază – un volum standard, rigid, care sugerează ipostaza umană primară, și un al doilea volum, vibrant, care sugerează ipostaza evoluției și capacitatea umană de readaptare continuă.” (Architect Service)

Situl imobilului de birouri Equilibrium se află în proximitatea Muzeului Aviației, întreagă zona fiind utilizată – în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – ca pistă de aterizare. Încercarea de amprentă mnemotică a istoriei locului, într-unul din elementele arhitecturale vizibile ale ansamblului Equilibrium, lasă imaginea unei aripi de avion să conformeze copertina de la intrare. Simbioza elementelor naturale cu cele create de om are, poate, o exprimare aparte în epoca tehnologiei, însă dobândeşte o semnificaţie distinctă aici, în dozajul şi secvențele spaţiale ale proiectului. Astfel, mineral, natural, dens, relaxat, aglomerat, liniştit sunt – toate – ipostaze posibile, dar şi momente caracteristice, atent configurate şi subtil înlănţuite în spaţiile interioare şi exterioare ale imobilelor de birouri, stabilind infinite momente de echilibru. Momente întreţesute într-o adevărată promenade architecturale.

equilibrium_8

 

Spațiul pe două niveluri al holului de intrare este, în cheia de lectură a momentelor caracteristice explicate mai sus, o respiraţie luminoasă. Înălțimea mare, ambianţa şi luminozitatea spațiului, alături de finisajele asertive utilizate, conferă eleganţă, chiar monumentalitate. Instalația decorativă suspendată – elementul-surpriză al peretelui decorativ din spațiul de intrare – contrabalansează prin colocvial această atmosferă. Autorii proiectului de arhitectură afirmă că mesajul de primire al parietalului de acces – Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving (Albert Einstein), „invită utilizatorul la o pauză din cotidian, la un moment de reflecție și îl pregătește spiritual pentru experiența pe care o va avea în interiorul clădirii”.

Înţelegem cum, printr-un complex echilibru de experienţă şi experimentare, spaţiul arhitectural configurat devine un partener, un aliat al utilizatorului clădirii Equilibrium.

PROIECT: Equilibrium Office – Corpul 1 (etapa I); REGIM DE ÎNĂLŢIME: 2S+P+11 E + Etaj Tehnic; ADRESĂ: Str. Gara Herăstrău nr. 2, sector 2, Bucureşti; SUPRAFAŢA TERENULUI: aferent clădirea 1+2 = 11 172 mp; SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ (clădirea 1): subterană (S-2+S-1)=7 695 mp; supraterană (P+1E+2-4E+5-11E+E tehnic)=22 973 mp; totală 30 668 mp; ARHITECTURĂ: Architect Service, coordonator proiect: arh. Simona Ciurea, şef de proiect: arh. Alis Raduslav-Marin; Echipa de proiectare: arh. Florin Cioponea, arh. Gabriel Constantin, arh. Cristiana Petrescu, arh. Diana Rusu, arh. Alina Bria, arh. Irenne Costin-Stanciu, arh. Oana Pănoiu, arh. Corina Popescu, arh. Ionuţ Argatu, arh. Elisabeta Ciopașiu; PROIECTANT FAŢADĂ: Aluplan, ing. Aram Hazarian; PROIECTANT DRUMURI: Urban Trafic, ing. Cătălin Răceanu, ing. Eugen Ionescu; STRUCTURĂ: Popp și Asociații, ing. Ionel Badea, ing. Mihai Bita, ing. Alexandra Dumitru, ing. Gabriela Dobrotescu; INSTALAŢII: M.C. General Construct, ing. Petrică Iancu, ing. Mihai Popescu, ing. Silviu Tănasie; ARHITECTURĂ PEISAJERĂ: Architect Service; FINALIZAT: 2019

Proiect publicat în igloo #200 / februarie-martie 2021 / număr aniversar

igloo_200-shop-160x205