fbpx


White November igloo

Birouri HBC Dorobanți

Calea Dorobanților, una dintre arterele prestigioase ale Bucureştiului, traversează zone de ţesut urban diferite şi emblematice pentru istoria oraşului, dintre care cea din apropierea pieţei Charles de Gaulle, anunţată de turnul Televiziunii Române, este dedicată în întregime clădirilor de birouri şi aparţine perioadei contemporane. Caracterizată prin coeficienţi urbanistici denşi şi înălţimi mari, zona a fost deja în mare parte construită, iar volumetria clădirilor existente devine o dată de temă esenţială pentru orice nouă intervenţie.

Text: Catrinel Negru n Foto: Andrei Creangă, Cosmin Dragomir

Clădirea HBC Dorobanţi transformă cu abilitate restricţiile impuse de context în surse de inspiraţie, utilizează la maximum potenţialul sitului şi obţine efecte scenografice prin gesturi arhitecturale consecvente şi decise. Terenul triunghiular a fost construit în proporţie de 65%, cu lăsarea liberă a colţului ascuţit dintre cele două străzi şi păstrarea celor cinci arbori înalţi existenţi, puşi în valoare de fundalul faţadei vitrate. Suprafaţa construită la sol de 255 mp şi înălţi­mea de P+7E+etaj tehnic au impus realizarea a trei niveluri subterane care cuprind parcări, spaţii tehnice şi adăpostul de protecţie civilă. La parter se află recepţia şi un restaurant, am­bele ridicate faţă de nivelul trotuarului cu 1,20 m pentru a permite accesul autovehi­culelor la primul nivel subteran. De aici, acestea coboară prin intermediul unui ascensor auto la nivelurile -2 şi -3. Etajele superioare au o planimetrie de tip open-space, cu un singur nod de circulaţie amplasat excentric pentru a permite multiple variante de amenajare. Etajul tehnic retras este finisat diferit pentru a nu participa la volumetria corpului principal. Elementul cel mai spectaculos al clădirii este faţada principală integral vitrată, pliată de-a lungul unor direcţii diagonale, care modifică lectura volumului de la un corp masiv tridimensional la o foaie elegantă bidimensională, lejeră şi transparentă. Planul superior al faţadei alunecă vizual din poziţia verticală şi se opreşte în ultimul moment, frânat de cuta mediană creată între el şi planul inferior. Tensiunea rezultată din această fractură conferă întregului volum forţă şi dinamism. Muchiile convexe şi concave iluminate arhitectural pe timpul nopţii, când luminile interioare sunt stinse, redesenează crevasa şi anunţă prezenţa clădirii spre Calea Dorobanţilor. Decupajul terasei de acces de la nivelul parterului subliniază echilibrul instabil al anvelopantei, iar elemente care reiau direcţiile frânte se regăsesc în proiectul de amenajare interioară şi exterioară, de la parapetul-jardinieră al treptelor de acces la faţada înclinată a restaurantului şi desk-ul recepţiei. Paleta de culori a materialelor este restrictivă: alb, gri deschis şi negru grafit, pentru a evidenţia cu precădere volumul şi nu texturile individuale. Amenajarea interioară este realizată în acelaşi spirit minimalist, cu mobilier realizat la comandă care încorporează toate echipamentele electronice, suprafeţe mari de sticlă mată sau transparentă şi pardoseli de culoare gri din piatră naturală şi mochetă. Plafonul de culoare neagră cu discuri luminoase încastrate în acelaşi plan este complet atipic pentru o clădire de birouri şi răstoarnă logica gravitaţională în care pardoseala este de culoare închisă şi planşeul alb. Atunci când apar, texturile vii de tipul lemnului antichizat surprind prin textura caldă şi culoarea naturală şi devin exponate valoroase într-un mediu dominat de materialele şi tehnologiile viitorului.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0