Birourile Petrom

La sfârşitul lui 2010, prezentam în paginile revistei, în premieră, Petrom City – un proiect inovator pe plan local şi regional prin amploare şi dimensiunea sustenabilă a construcţiei. În centrul ansamblului structurat în maniera campusurilor universitare se află Infinity Building (unde lucrează peste 2500 de angajaţi ai companiei), un cuplu format din două clădiri de birouri ovale intersectate ce re-creează simbolul infinitului. Acum schimbăm perspectiva şi vom explora complexul de birouri din interior: proiectul de amenajare realizat de Square One, selectaţi în urma unui concurs organizat de Petrom, urmăreşte aceleaşi concepte ale arhitecturii generale, aducându-le mai aproape de scara umană – Comunicare & Sustenabilitate.

Text: Viorica Buică
Foto: Cosmin Dragomir | www.cosmindragomir.info

Birourile Petrom

Arhitecţii au gândit şi proiectat de fapt toate elementele care formează interfaţa dintre angajaţi şi locurile lor individuale de muncă, acoperind astfel suprafeţe impresionante – 100.000 mp de spaţii construite şi 8.000 mp de spaţii exterioare, situate între clădiri. Acest sistem complex cuprinde diverse obiecte de mobilier “custom made”, elemente construite care definesc recepţiile, spaţiile de prezentare şi de informare, spaţiile de întâlnire formale şi informale, dar şi elemente care organizează spaţiile verzi şi deschise, precum şi elementele de orientare/identitate grafică, controlând totodată prezenţa brandului şi a valorilor sale în întreaga construcţie.

Birourile Petrom

Accesul în cele trei clădiri principale se realizează prin spaţii deschise, generoase, unde au fost amplasate obiecte de mari dimensiuni care integrează birourile de recepţie cu spaţii de aşteptare şi de informare, într-un design ce evită liniile drepte, situându-se astfel pe aceeaşi linie cu arhitectura generală. Apoi, birourile de tip open space, cu condiţii de lucru optime (însorire, aerisire, managementul deşeurilor etc.) sunt completate cu spaţii publice ample, luminoase, confortabile şi capabile să-i inspire pe angajaţi de-a lungul zilei. Mobilierul conceput special pentru aceste zone valorifică de asemenea liniile dinamice ale clădirii şi reuşeşte să facă spaţiile mai prietenoase prin texturi şi forme, dar şi prin integrarea unor sisteme multimedia şi prin prezenţa vegetaţiei. La ultimele etaje, unde se găsesc o serie de spaţii comune informale, designul devine mai relaxat, cu suprafeţe curbate din lemn şi culori mai puternice, vesele. Designul tuturor obiectelor porneşte de la un principiu al dualităţii: baza este puternică, stabilă şi solidă, în timp ce partea de sus este mai versatilă, se poate adapta unor diverse funcţiuni. Concret, materialele pentru care s-a optat sunt piatra, pentru partea de jos, şi Corian pentru finisarea superioară, în acord cu utilizarea fiecărei structuri. Pentru a face mai uşoară deplasarea angajaţilor şi vizitatorilor în interiorul complexului arhitecţii au gândit şi un sistem de orientare, care se bazează pe o individualizare cromatică a diverselor zone. De asemenea, pentru exterior, au organizat mai multe spaţii verzi, au pus la punct sistemul de iluminat, au creat o mică piaţă publică cu locuri de stat şi o structură asemănatoare unui amfiteatru în apropierea cantinei.

Birourile Petrom

Dincolo de calităţile vizuale şi pragmatice ale tuturor combinaţiilor create, aducând oamenii împreună, în dialog, proiectul de amenajare încurajează una dintre cele mai importante valori ale companiei – parteneriatul, lucrul în echipă.

Birourile Petrom