fbpx

BIT.BIO.BOT. Arhitectura întâlneşte microbiologia

Biroul ecoLogicStudio şi partenerii lor de cercetare, The Synthetic Landscape Lab, din cadrul Universităţii din Innsbruck, şi Urban Morphogenesis Lab, din cadrul Bartlett UCL, participă la ediţia 2021 a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia cu instalaţia BIT.BIO.BOT. Aceasta răspunde temei “How will we live together?”, propuse de curatorul Hashim Sarkis, printr-un spaţiu experimental ce testează posibilităţile oferite de coexistenţa organismelor umane şi non-umane în cadrul urbanosferei post-pandemie.   

Instalaţia este un laborator urban ce combină tehnici arhitecturale avansate cu cunoştinţe din domeniul microbiologiei pentru a construi un habitat artificial, monitorizat de o serie de sisteme ce permit cultivarea microalgelor în spaţiul oraşului. La baza mecanismelor biologice ale BIT.BIO.BOT stă procesul de fotosinteză, prin care culturile vii de Spirulina Platensis şi Chlorella SP, alge unicelulare care se numără printre cele mai vechi organisme de pe Pământ, convertesc radiaţiile solare în oxigen şi biomasă.

BITBIOBOT - ecoLogicStudio ©Marco Cappelletti_8

Sistemul arhitectural avansat expus la Veneţia este rezultatul a peste 10 ani de cercetare în domeniul designului bio-digital şi combină designul computaţional (BIT) cu tehnici de fabricaţie brevetate (BOT), cu scopul de a implementa un protocol de realizare a culturilor microbiologice (BIO). Instalaţia este compusă din trei sisteme interconectate ce reprezintă componentele arhitecturale fundamentale ale locuinţelor viitorului: Living Cladding, Vertical Garden şi Convivium.

Living Cladding redefineşte limitele dintre mediul uman şi cel non-uman, precum şi pe cele dintre interior şi exterior, şi constă într-un sistem de 10 „jaluzele” realizate de PhotoSynthEtica. Fiecare dintre acestea are o înălţime de 3m şi o lăţime de 1m şi conţine 7 litri de culturi de microalge.

BITBIOBOT - ecoLogicStudio ©Marco Cappelletti_9

Vertical Garden creează o zonă buffer între Living Garden şi Convivium, dedicată unui model intensiv de cultivare pe verticală a algelor. Cu o înălţime de 3m şi o structură demontabilă din oţel inoxidabil, ea acomodează 15 Bio-Bombolas – sistemele de grădini de alge dezvoltate de ecoLogicStudio în timpul primei perioade de lockdown din primăvara lui 2020. Fiecare Bio-Bombola este realizată din sticlă borosilicată şi plastic printat 3D şi conţine 10 litri de culturi de microalge. Acestea produc până la 100g de biomasă pe săptămână, cantitatea de proteine recomandată pentru consumul zilnic al unei familii cu 4 membri. Mai mult, Grădina Verticală poate absorbi o cantitate de dioxid de carbon din aer egală cu cea absorbită de 3 arbori maturi, deschizând astfel calea spre o arhitectură neutră din punctul de vedere al emisiilor.

BITBIOBOT - ecoLogicStudio ©Marco Cappelletti_10

Convivium ia forma unei mese echipate cu 36 de piese de sticlărie din cristal create de ecoLogicStudio şi printate 3D de Swarowski, care încurajează vizitatorii să experimenteze consumul algelor proaspăt recoltate, considerate printre cele mai nutritive organisme de pe Pământ.

După închiderea Bienalei de Arhitectură de la Veneţia, ce va avea loc în luna noiembrie, instalaţia va fi relocată, graţie unui sponsor anonim, în regiunea Tirol din Austria, unde va juca un rol educaţional în domeniul viitorului alimentaţiei.

PROIECT: BIT.BIO.BOT; ARHITECŢI: ecoLogicStudio; ECHIPA: Claudia Pasquero, Marco Poletto; COLABORATORI: Eirini Tsomouku, Oscar Villarreal, Claudia Handler, Korbinian Enzinger, Terezia Greskova, Alessandra Poletto, Emiliano Rando, Joy Bolois; PARTENERI CERCETARE: Synthetic Landscape Lab IOUD Innsbruck University, Urban Morphogenesis Lab BPRO The Bartlett UCL; FINALIZAT: 2021

Mai multe subiecte legate de sustenabilitate şi adaptarea arhitecturii la o lume în continuă schimbare puteți descoperi în Igloo 202, cu tema Climate Change

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0