fbpx


White November igloo

Black on white

Locuinţa proiectată de echipa Parasite Studio la Timişoara atrage atenţia prin curajul şi coerenţa demersului şi, mai ales, prin atitudinea exemplară faţă de spaţiul public urban, mediul construit şi spaţiile exterioare ale propriului teren.

Text: Catrinel Negru
Foto: Attila Wenczel

În contrast cu atitudinea pro-construire, pro-spaţii închise, de obicei mult prea mari în raport cu nevoile reale ale unei familii, caracterizând o mare parte a clienţilor actuali, proiectul de faţă analizează cu atenţie profilul utilizatorilor şi propune un plan adaptat cerinţelor acestora. Spaţiile de dimensiuni optime, perfect relaţionate unele cu altele şi în raport cu exteriorul, se înscriu în conceptul arhitectural al casei, materializat din punct de vedere vizual prin volumetria simplă a unui corp de culoare închisă dezvoltat pe orizontală, susţinut la nivelul parterului de o serie de pereţi albi, independenţi.

La parter sunt dispuse bucătăria, diningul, zona de zi şi scara deschisă de acces la etaj, precum şi câteva spaţii secundare: baia cu duş şi spaţiile de depozitare. Toate sunt iluminate şi ventilate natural, cele secundare beneficiind de supralumină care se transformă, la exterior, în fanta dintre volumul parterului şi cel al etajului. Prin compartimentarea etajului au rezultat o bibliotecă deschisă, iluminată pe două laturi, două dormitoare, o baie şi un spaţiu de depozitare.

Punctul forte al proiectului este seria de cinci grădini/terase exterioare, cu caracteristici şi ambianţă diferite. Primul spaţiu exterior este curtea de acces, pavată în totalitate, destinată parcării auto. Retrăgând împrejmuirea cu cei şase metri dedicaţi parcării auto, perspectiva de la nivelul străzii se schimbă în totalitate, iar alveola nou-creată se transferă către spaţiul public al oraşului. Dincolo de planul semitransparent al împrejmuirii la stradă (cu perforaţii mai mari în dreptul vitrajului fix de la dining, mai mici în dreptul peretelui plin şi complet opacă în zona porţii pietonale) se află al doilea spaţiu exterior, „grădina de faţadă” cu rol decorativ, continuată cu spaţiul liniar din lateralul parcelei, care conduce spre intrarea principală.

Al treilea spaţiu exterior este terasa acoperită, dar deschisă din dreptul living-roomului, care face legătura cu livada de mari dimensiuni din spatele parcelei – a patra grădină a proiectului. Al cincilea şi ultimul spaţiu exterior se dezvoltă pe latura opusă intrării şi este amenajat ca terasă plantată a diningului.

Volumele curate de culoare albă şi neagră, predominant pline, sunt iluminate prin fante şi decupaje atent studiate, care detaliază şi pun în valoare conceptul formal al cutiei masive susţinute de o serie de planuri verticale zvelte. Finisajele interioare păstrează gama cromatică sobră, în alb şi negru, cu accente discrete în fiecare spaţiu: fie o textură (parchetul din lemn natur), fie o culoare (mobilier şi inserturi de finisaje de culoare verde şi roşie).

Amenajarea interioară atent rezolvată anulează prezenţa tramei structurale şi a instalaţiilor şi menţine volumele la nivelul conceptual intenţionat de autor. Intersecţiile dintre planurile solide şi vitrate sunt rezolvate prin proiecte de mobilier şi tâmplărie coordonate în cel mai mic detaliu. Proiectul „Black on White”, un manifest de arhitectură minimalistă, este în acelaşi timp o realizare meritorie a echipei arhitect-beneficiar, colaborarea dintre cele două părţi reieşind din imaginea unitară obţinută, atât la nivel general, cât mai ales la nivel de detaliu.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0