București: Modernism Art Deco la aniversare
L-am invitat pe designerul multidisciplinar Dragoș Dogaru, îndrăgostit iremediabil de parimoniul modernist Art Deco al Bucureștiului, la o discuție legată de proiectul cultural București: Modernism Art Deco. De doi ani încoace, energia și iubirea pentru Art Deco investite în proiect ne molipsesc prin evenimente, ghiduri, albume și conversații și ne atrag privirile, gândurile și acțiunile către această importantă moștenire arhitecturală și culturală a orașului.
Aniversarea coincide și cu recenta lansare a traseului cu audioghid Bucureşti: Art Deco şi Bulevardele Centrale în limba franceză și cu două noi produse editoriale igloomedia, albumul de patrimoniu Bucureşti – Oraş Art Deco şi ghidul Detalii Art Deco Bucureşti. Un ghid vizual.
Finalul lui 2020 marchează doi ani de la startul proiectului București: Modernism Art Deco – B:MAD. Un gând la aniversare: cum simți că s-a schimbat percepția publicului apropo de arhitectura Art Deco în București?
Bună întrebare şi pot spune un frumos răspuns – ne bucurăm că bucurăm – al publicului larg pe acest subiect şi al comunităţii academice de altfel. Putem să menţionăm aici că în Anuala de Arhitectură 2020 am fost nominalizaţi la două secţiuni, la categoria Cercetare prin arhitectură, atât cu Ghidul B:MAD, cât şi cu proiectul în ansamblul său. Pot spune cu mândrie că, alături de echipa de proiect şi de partenerii noştri, proiectul iniţiat de mine în 2016 şi demarat alături de igloo prin Adrian Ciocăzanu (co-fondator igloo şi B:MAD), Gabriela Târlie (coordonator comunicare) şi Mihaela Criticos (consultant ştiinţific) acum 2 ani, şi-a atins obiectivul principal. Am scos la lumină acest subiect – un subiect care este cu şi despre bucuria de a trăi.
Proiectul are mai multe obiective, pe care şi-a propus să le atingă prin paleta largă de instrumente şi activităţi inițiate (serie ghid de arhitectură, platformă online, expoziţii itinerante, conferinţe tematice, comunicare pe reţele sociale, trasee audioghid Art Deco, content video, proiecte colaborative etc.). Ne dorim să contribuim la asumarea istoriei orașului și să omagiem o generație de arhitecți care, înțelegând contextul arhitectural și socio-cultural, a modelat imaginea istorică a Bucureștilor în perioada interbelică, lucru care s-a concretizat cu adoptarea pe scară largă a acestui stil. Ne dorim să cercetăm savoir-faire-ului acelor timpuri ca o expresie a unei educații cultural-arhitecturale societale, să documentăm această tematică cu cartarea sutelor, poate miilor de edificii publice, rezidențiale și monumente deco ce decorează peisajul urban al Capitalei, să popularizăm subiectul către publicul larg și, nu în cele din urmă, să facilităm acceptarea, creditarea și aproprierea de către comunitatea academică și societate a acestui demers, ca un gest de restitutio in integrum memoriei și identității arhitecturale urbane a patrimoniului Modernismului Art Deco, ca simbol și expresie al acelui joie de vivre al unei epoci.
Dacă ne vom credita istoria corect – chiar și cea arhitectural-urbană – ne vom întoarce către aceasta cu mai multă înțelegere și vom percepe mai corect dezvoltarea urbană ca parte integrantă a contextului istoric mai larg și o vom reconsidera cu precădere ca un mijloc nu ca un scop în sine.
Aici Modernismul Art Deco vine în întâmpinarea acestui deziderat al dezvoltării urbane armonioase şi ne învaţă despre atenţia la detalii, arhitectură, locuire, materiale şi finisări de calitate şi, cel mai important, este un exemplu de bune practici cu privire la respectul pentru oraş şi integrarea în contextul urbanistic al anilor 1920-1945.
B:MAD 2.0 #francophonie – un nou pas al aventurii B:MAD care prilejuiește lansarea traseului cu audioghid Bucureşti: Art Deco şi Bulevardele Centrale în limba franceză. Ce înseamnă, mai concret, acest lucru?
B:MAD 2.0 #francophonie înseamnă pe de o parte adaptarea în franceză a traseului cu audioghid Bucureşti: Art Deco şi Bulevardele Centrale lansat în română și engleză anul trecut și disponibil gratuit pe platforma izi.travel, iar de pe de altă parte reprezintă asumarea misiunii fondatorilor acestui proiect – alături de partenerii francofoni de această dată, Organizaţia Internaţională a Francofoniei – BRECO şi Delegaţia generală Valonia-Bruxelles la Bucureşti, de a dezvălui publicului larg o nouă dimensiune de explorare a valorii surprinzătoare a patrimoniului deco-modernist din Capitală, chiar și în condițiile excepționale pe care le trăim: Joie de vivre dans la ville avec l’architecture Art Déco!
Adaptarea în franceză a acestui audioghid, care a avut lansarea în anticiparea Zilei Internaţionale a Profesorului de Franceză, este prilejuită de celebrarea a 50 de ani de la lansarea Francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey şi este realizată şi diseminată cu sprijinul financiar şi logistic al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – BRECO şi al Delegaţiei generale Valonia-Bruxelles la Bucureşti.
Izi.travel » Bucarest : Art déco et les Boulevards Centraux
Suntem, invitați, așadar, la o călătorie prin Bucureștiul Art Deco, într-o vreme în care ne reconectăm altfel cu orașul, plimbându-ne mai des, fiind mai atenți la detalii. Dincolo de traseul propus de audioghid, care ar fi câteva tips prin care poți recunoaște o clădire Art Deco în oraș?
Plimbarea, atât la pas cât şi cu bicicleta, explorarea oraşului şi intrarea în alt ritm este cheia în a descoperi Art Deco la fiecare pas. Art Deco este despre decoraţie, geometrie, lumină, ritm, volumetrie şi un bun exerciţiu de a citi arhitectura oraşului. Puteţi explora pentru o mai bună documentare cele 24 de categorii de limbaj Art Deco pe platforma noastră. Un exerciţiu simplu de identificare este de a te uita în lungul unei străzi sau bulevard şi… de a observa acele clădiri deco: elansate, cu coronamente sau pergole decorative, balcoanele care ies uşor în evidenţă, volumetria generală, elementele arhitecturale şi grafismul detaliilor clădirii care decorează spaţiul urban. Aspectul urbanistic decorativ cel mai evident este la clădirile de colţ Art Deco, care întregesc spaţiul public prin silueta elansată, simetrică.
Ce alte noutăți/planuri există în proiectul București: Modernism Art Deco?
Avem mai multe proiecte planificate, ne dorim la începutul anului 2021 să continuăm alături de partenerii noştri francofoni proiectul B:MAD 2.0 #francophonie şi dintr-o dimensiune educaţională – aici am discutat deja unele activităţi şi avem o posibilă strategie conturată. Pentru viitor studiem posibilitatea şi căutăm parteneri în a dezvolta următoarele două trasee Art Deco cu Audioghid pentru a diversifica oferta traseelor turistice în zona centrală şi din această perspectivă – cea a patrimoniului deco-modernist.
Reeditarea ghidului B:MAD editat în 2018 – un volum foarte căutat şi cerut de public – este şi unul dintre dezideratele la care lucrăm, pentru a reîntregi oferta editorială a publicaţiilor pe acest subiect ale igloomedia alături de noile publicaţii din 2020 – albumul de fotografie de arhitectură în colecţia igloopatrimoniu – Bucureşti – Oraş Art Deco şi, respectiv, ghidul din seria B:MAD – DETALII ART DECO Bucureşti.
Un ghid vizual, la care am avut bucuria să fiu coordonatorul de proiect alături de echipa igloo. Sunt superbe ilustraţiile Dorianei Mărăşoiu, alături de fotografiile lui Arthur Ţinţu, Vlad Pătru, cele semnate de mine şi cele de arhivă – totul conturând frumos Oraşul Art Deco într-un design grafic sub semnătura colegului nostru Cătălin Artenie. Vă invităm să ne urmăriţi pe reţelele sociale şi pe platformele noastre pentru noutăţi.
Mulţumesc mult Manuela şi cititorilor pentru această plimbare prin Bucureştiul Art Deco. Sper să vă regăsiţi în aceste rânduri plăcerea în a explora oraşul chiar şi individual, regulamentar în aceste vremuri dificile. 🙂
Pentru mai multe informații urmăriți: