fbpx

Buda de la 4. Ambient din materiale reciclate

În școală există un grup sanitar frumos!

Această afirmație pare să fie o contradicție. Cum adică într-o instituție de învățământ să fie un spațiu de closet frumos? Imposibil, așa ceva nu poate fi adevărat.

De mici în afară de marile plăceri ale chiulitului, majoritatea dintre noi, cred, ocoleam conștiincios grupurile sanitare din scoală. De ce? Pentru că sunt locurile unde ignoranța fată de folosirea unui spațiu în comun, indiferența și condamarea la loc ascuns fac din WC-uri eterne victime ale neatenției. Împreună cu sărăcia sau lipsa investițiilor făcute echilibrat aceste neputințe administrative și de cilivizație făceau (și încă mai fac) din WC-uri spații urâte, de evitat, cu finisaje prime. Cine nu își amintește de mirosul de clor de la grupurile sanitare din gări, autogări, piscine, hoteluri, magazine, cinematografe sau de cel de tix, asociat cu faianțe crăpate din perechea lor de la școli?

În Universitatea de Arhitectură și Urbanism București, corpul Academiei, etajul patru, grupul sanitar F, a fost recent reconsiderat ambiental. O lună – de când a început școala – a stat închis pentru lucrările de reamenajare, stârnind curiozitatea tuturor celor care treceau pe acolo. În 9 noiembrie 2016 s-a redeschis și are o imagine nou – nouță.

Echipa IMUAU GEST alcătuită din arhitecți, designeri și artiști din care fac parte Ioana Trușcă Mihaela Butoi, Doriana Mărășoiu și Justin Baroncea – coordonator general, au lucrat defapt din iulie până acum câteva zile când, au și avut de reparat, deja, o lampă.

Studenții de la arte plastice și arhitectură au participat la un workshop CERAMFORM și au creat fiecare câte o placă de faianță. Intenția a fost includerea lor într-un element parietal în grupul sanitar renovat. Întreg procesul parcurs de studenți și profesori deopotrivă – de la alegerea lutului, ardere și emailare – a conferit o legătură semnificativă între autor și placă defapt dintre om și material. Dealtfel cine a traversat – în grabă sau nu – etajul unu al UAUIM în luna iulie 2016 a avut ocazia să vadă manufacturarea plăcilor: mâini pline de lut și chipuri fericite de creșterea imaginii închipuite, așa, din pământ.

Ambientul nou este realizat integral din materiale reciclate. Resturi de plăci ceramice, gresie și faianță alcătuiesc paroseala și pereții. Mobilierul de sub oglidă, pe care stau două lavoire, provine dintr-o expoziție de la MNAC. În el au fost inserate patru mostre de mozaic. Corpurile de iluminat sunt fie eseuri rebut ale unui proiect de diplomă la ceramică în UNARTE prinse în conectori metalici fie piese re-asamblate. Radiatoarele sunt noi – Radox. Chiuvelete, și bateriile lor, vasele de closet sunt deasemenea noi.

Chiar dacă reutilizarea resturilor este cuvântul cheie pentru A_M_R ambient din materiale recilate ( asta ca să găsim o sintagmă editorial plauzibilă pentru WC-ul reamenajat) logica compozițională este evidentă. Într-un spațiu cu tentă gri închis pe pardoseală și plintă înaltă de 70 de cm) survin pereți alb, ivoire sau grej. Ușile sunt gri neutru iar planul vertical care susține WC-urile este policrom. Peretele din stânga intrării este personalizat de plăcile ceramice făcute de studenți.

Intrarea în acest grup sanitar e relativ gâtuită de un cabinet delimitat postdecembrist – deci în deplină libertate – din tâmplarii, termopane și gipscarton. O fâșie de vopsitorie neagră, întinsă vertical în fața intrării în WC-ul F, îndepărtează arhitectural o apropiere nepotrivită.

Spațiul e frumos și te încurajează să spui ce ai văzut.
Treceți prin școală.

Parteneri proiect:

DeltaStudio – partener principal

GBR Dyson, Radox, UNARTE, VEM Lighting, Hert Design, Interceram, Gerroatelier Mobilier, Habitual.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0