fbpx

Bunele meşteşuguri lasă urme. Se caută bătături!

Un ol, un ulcior, o fluierice, o păpuşă, o pereche de cercei, un coş, o mătură, un căuc, un scaun… Obiecte născute din mâinile unui meşteşugar, dar şi urme care transcend satul ori locul de origine, devenind emblematice pentru o comunitate anume.

Bunele meşteşuguri lasă urme. Se caută bătături!

Mâini mari; mâini generoase; mâini harnice; mâini aspre; mâini fine, de doctor; ochi buni; priviri concentrate; spate îndoit; degete care lucrează migălos … Bătături şi urme lăsate în corpul uman de un meşteşug practicat de o viaţă.

La iniţiativa asociaţiei culturale Câte-n lună şi-n mansardă, o echipă de tineri sociologi dă mâna unui grup de tineri fotografi şi pornesc împreună în căutarea urmelor pe care practicarea meşteşugurilor le lasă asupra corpului uman – de la o simplă bătătură la schilodirea sau deformare acestuia.

Bunele meşteşuguri lasă urme. Se caută bătături!

Efortul depus de meşteşugar şi experienţa de o viaţă a sa sunt ilustrate prin urma pe corpul său şi puse în oglindă cu obiectul final, unic, meşteşugit.

Urmele, descoperite în era digitală prin interviuri, fotografii şi filmări, vor fi adunate de către participanţii la proiect într-un jurnal de cercetare şi vor constitui elementele unei expoziţii finale – „Bătături. Urme ale meşteşugurilor”. Expoziţia, la deschiderea căreia publicul va putea face cunoştinţă cu câţiva meşteri în cadrul unor ateliere, va fi deschisă în perioada 1-14 noiembrie la ceainăria Cărtureşti Verona, urmând a fi mutată ulterior şi în alte locaţii din Bucureşti şi din localităţile în care se desfăşoară cercetarea (Piscu, Ploieşti, Pucheni, Hulubeşti).

Bunele meşteşuguri lasă urme. Se caută bătături!

Mai multe detalii despre proiect puteţi afla de pe site-ul www.lunadinmansarda.ro şi de pe pagina de facebook –www.facebook.com/Câte-n lună şi-n mansardă.

„Bătături. Urme lăsate de meşteşuguri”, proiect derulat de Asociaţia Câte-n lună şi-n mansardă în perioada 15 august – 15 noiembrie 2012.

Asociaţia „Câte-n lună şi-n mansardă” promovează şi susţine diversitatea şi coeziunea socială, integrarea în viaţa socio-economică a grupurilor sociale marginalizate, defavorizate sau vulnerabile, prin derularea unor programe de educaţie şi cultură care să incurajeze dezvoltarea personală şi să contribuie la imbunătăţirea vieţii sociale şi culturale.

Bunele meşteşuguri lasă urme. Se caută bătături!

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0