Caleidoscop parizian: noul spațiu Apple Champs-Élysées

În Dosarul celui mai recent igloo #188 am ales proiecte ce explorează desfășurarea luminii naturale în diverse geometrii spațiale, creând efecte spectaculoase, la granița dintre efemer și durată. O temă inepuizabilă. Primul proiect pe care vi-l prezentăm este o curte interioară de imobil parizian ce primește caleidoscopic o dublă pâlnie de lumină.

◊ ◊ ◊

Unul dintre cele mai cunoscute bulevarde din lume, Champs-Élysées, este un spațiu de celebrare a vieții pariziene care esențializează spiritul marelui oraș. Eleganță, dinamism și emoție.

Cornișa prospectului bulevardului e susținută de faimoasele imobile de tip Beaux Art ale căror fațade, într-o tonalitate de ocru auriu, aliniate osmanian, au devenit sincrone și simultane cu bucuria de a fi „à Paris”. Caracterul metropolitan al imobilelor aliniate pe Champs-Élysées combină, într-o dualitate caracterisică atât bulevardului, cât și arondismentului, o mi­neralitate masivă în frontul continuu cu o fragilitate și senzualitate a curților interioare. Această condiție devine amprentă a apartamentelor pariziene.

c-nigel-young-l-foster-partners-2370_fp673444

Apple Champs-Élysée a fost deschis recent, în noiembrie 2018, într-un imobil emblematic pentru tipologia marelui bulevard.

Foster + Partners, având-o pe Angela Ahrends ca șef de proiect, într-o colaborare strânsă cu echipa Apple, coordonată de Sir Jonathan Ive, au realizat proiectul de arhitectură, susținându-i complexitatea.

Referindu-se la intervenția arhitecturală, Stephan Behling, Head of Studio, Foster + Partners, afirmă: „proiectul Apple Flagship […] este bogat în tex­turi și cuprinde o sumă de experiențe care stimulează simțurile. Emble­matică pentru ideea de amenajare interioară este juxtapunerea, ce se lasă percepută în toate spațiile interioare, aducând împreună istoric și contemporan, interior-exterior și pământ și cer.”

c-nigel-young-l-foster-partners-2370_fp673436

Pentru a adăuga un plus de profunzime semnificațiilor istorice, reamintim că imobilul a găzduit înainte locuința unui geniu al aviației, Alberto Santos-Dumont, unul dintre primii oameni care au pilotat un avion.

Proiectul Apple Champs-Élysées este, în concluzie, un omagiu adus istoriei dense a orașului, care articulează subtil straturi de demult cu cele contemporane într-o armonie surprinzătoare.

Un spațiu strălucitor și luminos este redat orașului și dezvăluit privirilor. Curtea interioară reconfigurată și acoperită devine o pâlnie ce extrage dinamica bulevardului, aducând o pulsație nouă în acest spațiu, infuzându-l cu energie. Astfel, spațiul Apple Champs-Élysées se distinge ca un loc cu respect pentru identitatea pariziană, încurajând inovația și creativitatea.

PROIECT: Apple Flagship; AMPLASAMENT: Avenue de Champs-Élysées, Paris, Franța; CLIENT: APPLE INC; ARHITECTURĂ: Foster + Partners; ARHITECȚI: Norman Foster, Stefan Behling; ȘEF DE PROIECT: Angela Ahrends;  FINALIZAT: 2018

Proiect prezentat în igloo #188 / feb-mar 2019

igloo_188-shop