Camera din livadă. MuMA Hut
Unele proiecte sunt ca o călătorie. Își ies din forma care le conține și recipiente mici ajung să cuprindă vaste teritorii, transgresând simpla dimensiune arhitecturală. La Armeniș, o clădire-cuib ridicată pe picioroange din lemn veghează printr-un ochean supradimensionat peisajul sălbatic din sud-vestul Carpaților, înglobând în 15 mp o viziune atotcuprinzătoare a locului.
Construcția-cameră, realizată pe un singur nivel, este materializarea unei abordări experimentale a celor de la WeWilder, care aduce laolaltă multiple paliere: social, de mediu, etic și economic, pentru reactivarea unei zone și a unei comunități cu imens potențial. Fiecărui verb definitoriu pentru demersurile organizației i se alipește un prefix grăitor : a conlucra, a co-crea, a coabita, fapt ce transformă întreaga experiență într-un laborator de colaborare, în care totul se învață și se construiește împreună, în mod sustenabil și responsabil.
MuMA Hut, un corp cu schelet din lemn, învelit în solzi de șindrilă, reprezintă un prototip pentru un nou tip de locuire în și împreună cu natura. Este low-budget, low-tech, cu principii ușor de înțeles și de replicat, în special pentru localnicii care se întorc apreciativ la lucrurile pe care deja le cunoșteau, dar la care renunțaseră. Materialele sunt folosite preponderent din surse locale și puse în operă cu tehnici tradiționale. Procesul compunerii acestei clădiri și a celor viitoare din campusul WeWilder este unul participativ, construcția lor devine o clacă la care se implică localnici, meșteri, arhitecți, voluntari, oameni în căutarea unor alternative sustenabile de a lucra și trăi. Pentru că aici este vorba de un schimb permanent, între oameni, între oameni și natură, între urban și rural. Aici, toate părțile implicate au de câștigat. Aici nu e doar despre arhitectură, ci despre ce comportamente pot fi generate și ce poate transmite un spațiu. „Când ne gândim la cum construim, fiecare gest contează. Gesturile de dinainte și după viața unei clădiri, ce te invită ea să faci, ce mesaj transmiți.” – spune Oana Mondoc, coordonator WeWilder.
Bunica Muma, ocrotind locul și supraveghind șantierul
Dincolo de expresia construită a ideilor, inițiativa WeWilder extinde și include aceste intervenții punctuale într-un plan amplu de dezvoltare a unei rețele de ecoturism, pentru care esențial este procesul de resălbăticire a zonei. Cu șase ani în urmă, Armeniș a devenit locul reintroducerii zimbrilor în Carpații de Sud-Vest, lângă Munții Țarcu, între Herculane şi Caransebeş. 60 de animale aleargă acum libere, transformând contextul și sculptând peisajul din care fac parte. „Zimbrul este considerat un arhitect peisagist, fiind cel mai mare erbivor terestru în Europa, are o funcție extrem de importantă în ecosistem. El lasă în urma sa un peisaj mozaicat, ochiuri de pădure benefice pentru alte specii.” – Oana Mondoc. La aceste lucruri nu te poți alinia decât cu gesturi reverente, reținute, responsabile. Multe principii într-o formă mică. Și multe motive datorită cărora regăsim cu bucurie proiectul Muma Hut în rândul nominalizărilor la European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2022!
Proiect: Muma Hut; Regim de înălţime: P; Adresa: Sat Bătrân, comuna Armeniș; Suprafața terenului: 5000 mp; Suprafață totală desfășurată: 15 mp; Arhitectură: Miodrag Stoianov; Echipa: Daniel Hurduzeu, Ioan Moldovan, Krisztina Bokos, Alina Floroi, Felix Pantalici, Raoul Chiricheș, Florin Gherman, Pepe Peralta Guerrero, Ioan Bușe, Gabi și Jochen Cotaru, Marijus Pudar, Maria Sgârcea, Vlad Şerban, Filip Baciu, Răzvan Dima; Structura: Miodrag Stoianov și Felix Pantalici; Manager proiect: Oana Mondoc (WeWilder – WWF); Beneficiar: Daniel Hurduzeu; Finalizat: 2020
Articol publicat în igloo #202 / iunie-iulie 2021 / Climate Change