fbpx

Casa BF

În peisajul autohton al locuinţelor unifamiliale se poate observa o dominanţă a proiectelor realizate din materiale moderne şi dezvoltate pe verticală, realitate ce ţine fie de apetenţa beneficiarilor pentru acest tip de construcţii, fie de necesitatea de a gestiona cât mai eficient suprafeţe de teren nu foarte ofertante. Detaşându-se de acest mod de a proiecta, biroul de arhitectură Metropolis a realizat în Buftea o locuinţă inedită, cu personalitate, simplu de utilizat şi cu referinţe din arhitectura tradiţională. Principala provocare a constat în crearea unei case care să satisfacă vârste, gusturi şi necesităţi diferite. Beneficiarii, o familie în vârstă, au dorit o locuinţă care nu doar să se muleze pe stilul de viaţă caracteristic lor, ci să aducă bucurie şi nepoţilor care obişnuiesc să vină adesea la joacă.

Text: Adelina Clapon
Foto: Cosmin Dragomir

Astfel, cerinţa principală – o utilizare facilă, care să permită şi o supraghere îndeaproape a celor
mici – s-a tradus prin desfăşurarea pe un singur nivel a unui ansamblu compus din trei corpuri, ce adăpostesc funcţiuni diferite şi care sunt articulate prin nişte „punţi” de sticlă, totul fiind susţinut de o structură din lemn. Prin această abordare, fiecare unitate beneficiază de o expunere adecvată către zona exterioară,
compactând zone funcţionale distincte şi integrând elementele într-o dinamică proprie unei desfăşurări libere. Între estetică şi funcţionalitate, designul acestor trei corpuri aminteşte conceptual de arhitectura tradiţională, liniile simple şi curate inspirându-se din siluetele hambarelor ţărăneşti. Fragmentarea pavilionară, după principiul vilei-fermă, a permis o reducere a masei construite şi a lăsat loc unei curţi ce poate fi folosită atât pentru relaxare şi joacă, cât şi pentru grădinărit. Aceasta comunică firesc cu interiorul prin intermediul unor vitraje generoase ce se desfăşoară pe toată înălţimea încăperilor şi care urcă până pe acoperiş, transformându-se în luminatoare. Coerenţa şi unitatea vizuală a exteriorului este susţinută prin finisarea celor trei – două dintre ele sunt îmbrăcate cu tablă de culoare gri închis, iar cel de-al treilea cu lemn, generându-se astfel un joc interesant de texturi şi senzaţii.
Cele trei corpuri, ale căror proporţii subliniază un profil vibrant şi dinamic, sunt destinate unul zonei de noapte (trei dormitoare), altul zonei de zi, compusă din dining şi living, iar ultimul unor anexe ce cuprind bucătăria, garajul şi o încăpere tehnică. La interior, şarpanta şi lemnul sunt lăsate la vedere, rezultatul fiind un ritm spaţial şi o atmosferă luminoasă, deschisă şi caldă, amplificată în cazul livingului de riflajul metalic ce permite o iluminare graduală. Generozitatea spaţiilor contrastează cu zonele mai restrânse alocate zonelor de tranzit, dar contactul cu exteriorul se păstrează pe întregul parcurs. De altfel, continuitatea între interior şi exterior este punctată în mod sensibil şi prin faptul că dormitoarele se deschid către o parte mai introvertită a grădinii. Amenajarea interioarelor, simplă şi de efect, mizează pe acelaşi constrast de texturi şi finisaje regăsit şi la exterior, mai vizibil în zona bucătăriei, unde suprafeţele de Corian alb se profilează elegant pe un fundal de lemn recuperat.
Prin toate acestea, casa, departe de a fi o prezenţă intruzivă în contextul său, reuşeşte nu doar să iasă în evidenţă, ci şi să răspundă natural temei primite. Crearea unui traseu ce permite o explorare gradată şi facilă a diferitelor spaţii îşi atinge scopul şi oferă cu succes beneficiarilor o utilizare firească, generând, totodată, pentru cei mici o multitudine de scenarii de percepere şi experimentare a cadrului dat, prin joacă.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0