fbpx

Casa cu dulap secret – o amenajare interioară de semnătură

Mulți dintre cei care s-au plimbat în zona Floreasca din București, seduși de liniștea frumoasă și de frumusețea liniștită de acolo, și-ar fi dorit în secret sau afirmat să locuiască acolo. Un fel de rezervație de arhitectură neoromânească, interbelică și modernă redă și susține șarmul acestui loc ultraprivilegiat din București.

Vila în care a intervenit echipa Cumulus se află tocmai aici, în zona centrală de țesut dens și loturi mici. Construită în perioada interbelică, identitatea clădirii afirmă elemente specifice epocii. Imobilul reabilitat și amenajat interior se desfășoară pe patru niveluri. La demisol sunt dispuse spații de hobby, un fermecător living de iarnă care include zona de cramă și spațiile tehnice cu spălătoria.

_g6i0484

Parterul este dedicat zonei de zi și bucătăriei, care beneficiază de liniștea și, aș adăuga, taina terasei din spate (ferită de privirile trecătorilor). La etajul 1 găsim zona matrimonială și aria dormitoarelor destinate oaspeților. Mansarda a fost rezervată dormitoarelor copiilor, conectate la o terasă superbă.

Discutând cu echipa de proiectare coordonată de arh. Eliza Yokina, am aflat un aspect inedit: specific casei, dincolo de arhitectura ei elegantă interbelică, este un dulap secret. Acesta a fost descoperit în subsolul clădirii și a devenit partea semnificativă în narațiunea casei.

Proiectul de reamenajare interioară a presupus modernizarea completă a imobilului prin refacerea finisajelor și a instalațiilor, precum și transformarea podului în mansardă. În acoperiș au fost adăugate și două luminatoare verticale pe locul fostelor coșuri de fum.

_g6i0362

O parte din finisajele existente au fost păstrate, precum mozaicul turnat pe scări și demisol, parchetul din lemn masiv de stejar de la etaj, tencuieli speciale ale plafoanelor. Din atenția și respectul față de identitatea ambientală a existentului, au fost menținute și restaurate cu mare atenție tâmplăriile interioare și exterioare – parțial, inclusiv cadrele și rulourile ferestrelor, ușa de la intrare, balustrade și părți metalice, cada matrimonială.

Învelitoarea casei a fost reconfigurată și schimbată. Finisajele noi sunt armonizate cu cele existente, caracteristice perioadei: soclu și gard din mozaic, mozaic spălat în curte, tencuieli pe bază de var, gresii de dimensiuni mici etc. Elemente metalice noi au fost folosite în relație cu aspectul interior – tâmplărie din cornier, atât la demisol, cât și la balconul existent închis, panou scară, mâini curente. Repertoir-ul materialelor folosite la finisaje reunește componente naturale – piatră, parchet din lemn, gresii de dimensiuni mici caracteristice perioadei interbelice, mozaicuri (de la Cesi prin Tempini România), metal (realizat de Vlad Group), gleturi și tencuieli pe bază de ipsos și var.

_g6i0263

Mobilierul selecționat cu foarte multă atenție și amenajarea interioară trimit la interioarele interbelice, dar acomodează într-o cheie spațială nouă stilul de viață contemporan al beneficiarilor. O mare parte din corpurile de iluminat sunt vintage și au fost realizate special pentru acest proiect.

În casă există un perete tapițat ca un fin omagiu adus primului proprietar al casei – tapițerul Casei Regale.

Coordonate empatic, componentele, spațiile, materialele și secretele casei dezvăluie evident un ambient de semnătură.

Proiect: Casa M; Amplasament: zona Dorobanți, București; Suprafață: 365 mp; Aria construită: 95 mp; Intervenție arhitecturală: reabilitare și amenajare imobil; amenajare interioară locuință; Proiect: Cumulus; Echipa de arhitectură: arh. Eliza Yokina, arh. Irina Plopeanu, arh. Cosmin Anghelache; Project manager: Daniela Nica; Constructor: Vlad Group; Proprietar: Gabriela & Costin Mândrea; Finalizat: 2017

Proiect prezentat în igloo #186 / oct-nov 2018

igloo_186-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0