fbpx

Casă de vacanţă în Itu

Situată la distanță de o oră de oraşul São Paulo, casa pe care v-o prezentăm aici reprezintă materializarea visului unei tinere familii cu copii de a avea un refugiu departe de tumultul oraşului, în deplină armonie cu peisajul înconjurător. Vecinătatea unui lac calm, de mici dimensiuni, şi prezenţa definitorie a unui arbore galben Ipe, specie indigenă tropicelor americane, conferă casei o identitate puternică, ce încorporează elemente din cultura locală şi, în acelaşi timp, le transcende pentru a crea o expresie universală a convieţuirii dintre natură şi confort.

Text: Anca Rotar
Foto: Fernando Guerra, FG+SG fotografia de arquitectura

Casă de vacanţă în Itu

Cu un regim jos de înălţime şi o linie  orizontală ce îndulceşte impactul vizual şi stabileşte un dialog captivant cu coroanele arborilor, casa se integrează în peisajul înconjurător cu iscusinţa, naturaleţea şi  eleganţa unui cameleon. Mai mult, prin fi­nisarea faţadelelor cu lemn de cumaru (teck brazilian) vopsit în tonuri maroniu-roşiatice obţinute prin prelucrarea solului locului, ea devine parte integrantă a acestuia. 

Casă de vacanţă în Itu

Planul în formă de L ajută la împărţirea struc­turii în două volume, cu separarea clară a funcţiilor. Volumul principal conţine, la parter, came­rele copiilor, un home theatre cu o curte adiacentă, ce poate fi folosită şi ca un mic living în aer liber, şi livingul propriu-zis, de dimensiuni generoase şi deschis complet către terasă şi grădină, eliminând, astfel, dihotomia interior-exterior. Nivelul superior conţine apartamentul principal, precum şi o mică sală de sport. Cel de-al doilea volum reuneşte diningul, bucătaria şi zonele de serviciu, dar şi camerele pentru oaspeţi, amplasate la etaj.

Casă de vacanţă în Itu

Casă de vacanţă în Itu

Traiectoria interioară este caracterizată de fluiditate şi deschidere. Neanunţată în mod explicit de linia pronunţat orizontală, gene­rozitatea spaţiilor apare ca o surpriză plă­cută şi ca un răspuns la caracterul vast al naturii înseşi. Principala zonă de acces este ampla­sa­tă în punctul de convergenţă a celor două volume, unde tranziţia de la exterior la spa­ţiul locuit este accentuată de plafonul jos, ce direcţionează privirea spre peisaj.

Casă de vacanţă în Itu

Casă de vacanţă în Itu

Par­doseala din piatră naturală a spaţiului de dining adaugă o notă de răcoare, ce contras­tează în mod plăcut cu căldura lemnului, şi se continuă înspre terasă, unde, treptat, devine una cu grădina. Pentru a genera mai mult spaţiu şi a marca trecerea directă îns­pre exterior, livingul este uşor decalat, cu o podea mai adâncă şi un plafon mai înalt decât celelalte spaţii, şi dominat de prezenţa arborelui integrat în arhitectură, care mas­chează singura coloană de susţinere prevăzută.

Casă de vacanţă în Itu

Camera se deschide complet pentru a permite peisajului să patrundă în interior, graţie uşilor-ferestre glisante ce „dispar” cu discre­ţie în perete şi asigură o perspectivă netulburată chiar şi atunci când închiderea lor este necesară. Atât pardoseala, cât şi plafonul sunt finisate cu acelaşi lemn de cuma­ru, întregind ideea de unitate cu peisajul înconjurător şi generând o atmosferă caldă şi relaxantă. De asemenea, linia acoperişului se extinde pentru a reitera intenţia relaţiei armonioase, dar dinamice cu natura, consola rezultantă reprezentând o declaraţie de in­tenţie şi, concomitent, servind unui scop ex­trem de practic: cel de a adăposti un spaţiu mai intim, adiacent livingului. Această latură este dominată de terasa placată cu deck din lemn, adiacentă unei piscine integrate în context prin prezenţa pietrei decorative ce imită aspectul teraselor unui râu.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0