fbpx

Casa del Desierto – între imaginație și eficiență energetică

Când imaginația întâlnește beneficiile tehnologiei, apar proiecte din sfera spectaculosului. Un exemplu recent este La Casa del Desierto, o casă din sticlă care înfruntă condițiile climatice extreme ale deșertului Gorafe din Granada (Spania).

Colaborarea dintre echipa de arhitecți de la OFIS Architects, coordonați de Spela Videcnik, specialiștii de la Guardian Glass și inginerii și consultanții în energie de la AKT II și Transsolar a avut drept rezultat o casă a viitorului: o dimensiune a esteticului care răspunde provocărilor actuale și viitoare ale arhitecturii și construirii, aducând eficiență energetică și integrându-se cu respect în mediul înconjurător. Proiectul a fost inițiat de Guardian Glass cu scopul de a arăta că prin utilizarea sticlei potrivite se poate crea un mediu interior confortabil chiar și în cele mai dure condiții.

Cunoscuți pentru provocările asumate în condiții extreme de mediu (cum este, spre exemplu, refugiul de pe muntele Kanin, pe care l-am prezentat în igloo #181) arhitecții de la OFIS Architects au acceptat provocarea de a construi o casă din sticlă într-un perimetru de 20 mp.

Una dintre țintele demersului arhitectural a fost „menținerea celei mai bune relații dintre interior și frumusețea cadrului natural”, după cum declară arh. Spela Videcnik. Roșul intens al solului din deșertul Gorafe este reflectat de oglinzile prezente pe soclul din lemn ce sprijină această oază contemporană care îi poate ieși în cale călătorului în deșert.

Un open-space în care se delimitează trei zone – dormitorul, baia și living plus chicinetă – se desfășoară în această cutie vitrată, încadrată de o ramă din lemn. Nu există însă o structură care să susțină sticla, aceasta devenind ea înseși elementul de susținere. Casa este complet independentă, în sensul că are un sistem de filtrare a apei și unul fotovoltaic de generare a energiei.

În cazul Casei del Desierto, inovația este legată de suprafețele vitrate mari care asigură o legătură organică cu spațiul natural înconjurător. Bucurându-se de beneficiile eficienței energetice asigurate de sticla Guardian SNX 60, casa din deșert poate asigura o temperatură care poate varia între 18 și 28 de grade, indiferent de variațiile foarte mari de temperatură specifice deșertului.

Transparența și eficiența energetică se dovedesc astfel posibile grație sticlei utilizate, într-un sistem complex în care toate elementele funcționează armonios, neștirbind frumusețea esențializării demersului arhitectonic.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0