CASA FÂȘIE
Da, se poate locui și într-o fâșie lată de 2,4 m.
Proiectul biroului spaniol de arhitectură Muka Arquitectura, situat în La Mancha, în Piedrabuena ne demonstrează cum într-o parcelă a cărei lățime măsoară numai doi metri și jumătate în fațadă, casa din Piedrabuena utilizează pentru anvelopantă blocuri de argilă presată. Acestea acționează ca o adevărată perdea ceramică: o cortină ce ascunde orice referință la dimensiunea internă a locuinței și propune unificarea cu fațadele adiacente. Scara dispare din partiul general, ce se desfășoară în profunzimea lotului, iar propunerea îmbunătățește legătura urbană și morfologică dintre clădirile existente.
Ceramica pusă în operă este îmbogățită de calitățile spațiale ale proiectului de locuință cu birou și joacă, docil, rolul de element cheie în ansamblul casei. Prezența continuă a acestui material în prevederile de arhitectură și urbanism ale municipalității, dar și bugetul redus au condus echipa de arhitecți de la Muka Arquitectura la re-citirea condiției sale materiale. Aranjamentul inovativ modular al cărămizilor în panouri angajează o expresie arhitecturală poroasă și vibrantă, excelent integrată în context.
Parcela are o geometrie complexă: 2,40 m de fațadă și o îngustare de tip fâșie, cu o lungime de aproape 12 metri, se deschide în partea de jos a terenului până în profunzime, zonă înconjurată de pereții clădirilor adiacente. Cele două niveluri au o organizare care compensează lipsa de lumină naturală din interior prin deschiderea a trei luminatoare mari, ce acționează ca niște „fântâni“ de lumină. În acest fel este posibilă iluminarea nivelului superior – privat, cât și a etajului inferior – al biroului, accesibil prin planșeul intermediar. Planurile înclinate prezente în salon, sasul de distribuție și dormitor dobândesc calități diferite prin materialul interior. Panourile OSB care acoperă întreaga casă servesc ca incintă internă din plăci laminate, dar au și un comportament acustic bun, cu costuri de întreținere zero.
Lumina naturală traversează magic filtrul de cărămizi și colorează interiorul casei odată cu trecerea zilei. Atunci când razele solare nu ajung direct pe fațadă, setul de elemente glisante și pivotante oferă o nouă relație între interior și exterior, deschizându-se. Diferitele lor poziții creează spații intermediare ce definesc zone de acces și terase. Fațada de cărămidă este prezentă în toate încăperile interioare grație aranjamentului general în plan care propune o diagonală ca schemă a relațiilor spațiale. Strategia intervenției arhitecturale mizează astfel pe extinderea planșeelor înguste și perceperea limitelor lor difuze.