fbpx

Casa M.

Cu o linie simplă, modernistă, această casă din Mogoşoaia se prezintă drept un obiect arhitectural puternic, expresie a unui stil de viaţă rafinat. Arhitectul şi-a dorit de multă vreme să realizeze o locuinţă inspirată de arhitectura lui Mies van der Rohe – o casă pavilionară, desfăşurată pe parter, însă lipsa unui teren suficient de generos a împiedicat concretizarea ideii. Până la proiectul pe care vi-l prezentăm în acest număr, care s-a dezvoltat firesc şi liber, fără constrângeri legate de sit sau din partea beneficiarilor.

Text: Adelina Clapon
Foto: Alexandru Marinescu

În 2010, proprietarii au achiziţionat în Mogo­şoaia un teren de 2 000 de metri pătraţi, pe care putea căpăta, în sfârşit, formă proiectul visat de arhitect. Suprafaţa ofertantă de teren a venit, totuşi, la pachet şi cu anumite aspecte problematice. Zona slab structurată şi lipsită de utilităţile de bază, precum şi de vecinătăţi construite sau drumuri de acces materializate in situ s-a dovedit un cadru ce i-a făcut pe beneficiari – o familie cu copii mici – să se îngrijoreze în legătură cu siguranţa locuirii. Acestei provocări arhitectul i-a răspuns ferm, gândind o casă flexibilă, care se metamorfozează în funcţie de nevoile proprietarilor şi le oferă sentimentul de protecţie dorit.

Proiectul reia discuţia iniţiată de modernişti privind raţionalitatea şi funcţionalismul organizării spaţiului arhitectural, ţinând totodată cont de expresivitatea designului general. Conceptul propus constă într-o asociere de trei module: unul principal, ce adăposteşte zona de locuire propriu-zisă, şi două volume secundare, ce îl protejează pe cel dintâi în zonele laterale. În primul dintre corpurile secundare, ce poate servi şi drept spaţiu pentru oaspeţi, au fost amenajate o bucătărie de vară şi un grup sanitar, în timp ce al doilea înglobează un garaj dublu cu subsol şi o cameră tehnică şi de depozitare. Nevoia de securizare a spaţiilor s-a concentrat asupra corpului principal şi s-a materializat prin definirea suprafeţelor vulnerabile – vitraje şi accese – ca zone „tampon” între interior şi exterior, securizate la rândul lor cu platforme sau panouri care se rabatează sau glisează. În acest fel, deşi prin vitrajele ample şi prin prelungirea materialelor de la interior către exterior, cele două zone comunică liber, în caz de nevoie sau pe timpul nopţii, locuinţa se poate închide complet, într-un mod organic.

Terasele decupate din volumul principal completează o scenografie minuţios gândită şi echilibrează vizual percepţia faţadelor, de­finite de orizontalitate. Organizarea planimetrică gravitează în jurul centrului casei, adjudecat de livingul alveolar, uşor coborât faţă de nivelul general al celorlalte încăperi. O parte din peretele ce desparte livingul de dormitorul matrimonial a fost înlocuită de un acvariu de mari dimensiuni, ce permite privirii să perceapă spaţiul vecin, fără a-l putea descifra complet. Între­ţeserea de materiale naturale, precum piatra şi lemnul de diferite esenţe, aduce un plus de intimitate şi căldură ansamblului. Suprafeţelor în griuri calde, vibrant texturate, li se adaugă, în contrapunct, planuri finisate în materiale lise şi des­chise la culoare. Execuţia perfectă a de­taliilor şi jocul antrenant al luminii, care ca­de în mod diferit pe fiecare obiect şi unghi de compoziţie, face ca întregul spaţiu să pa­ră chiar mai deschis decât este în realitate. Preocuparea pentru dimensiunea estetică a proiectului a fost dublată de atenţia pentru rezolvarea cerin­ţe­lor funcţionale, casa be­neficiind de tehno­logii de ultimă gene­raţie. Pentru rezolvarea climatizării într-un mod modern şi eco-frien­dly, s-a optat pentru o soluţie marca Viess­mann – montarea unei pompe de căldură sol-apă, ce lucrează

într-un regim termic foarte scăzut, bivalent (răcire-încălzire). Pentru im­plementarea acestei soluţii, a fost necesară tratarea a circa 65% din suprafeţele interioare ca suprafeţe de convecţie. O soluţie inovativă a fost aleasă şi în cazul pereţilor şi a plafoanelor – plăci tip gips-carton, preechipate cu o serpentină din ţeavă de polipropilenă, ceea ce a generat o imagine arhitecturală foarte curată, din care lipsesc corpuri statice precum radiatoarele sau aparatele de aer condiţionat. În plus, o serie de panouri solare discret integrate în arhitectura casei aduc un plus de confort în utilizare şi mai multă eficienţă din punct de vedere energetic.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0