Casa O.

Pe un lot mic, înconjurat de țesut rezidenţial dens şi incoerent, arhitecţii au optat pentru un gest simplu, ordonator şi – la modul ideal – repetabil în zonă. Caracterul de urbanitate al locuinţei rezultate (implicit, datorită localizării centrale în Bucureşti) este ferm asumat şi afirmat prin amplasarea monovolumului pe aliniament, cu accesul principal direct din stradă şi cu împrejmuirea tratată ca o continuare organică a faţadei.

Text: Ştefan Nedelcu, Viorica Buică n Foto: Cornel Lazia

Relaţia interior-exterior a fost privilegiată încă din tema de proiectare, beneficiarul dorind o grădină care să funcţioneze ca un al doilea li­ving, către care parterul să se deschidă prin vitrarea continuă, pe toată adâncimea lotului. Senzaţia de “încăpere” exterioară este întărită şi de context: casele vecine sunt amplasate pe întreg perimetrul liber. La nivel de gesturi primare, întregul proiect este un discurs al limitelor: casa însăşi devine un perete – elementul de separaţie public-privat, limita între spaţiul de zi interior şi cel exterior se diluează, limitele construite ale parcelei sunt speculate pentru a deveni pereţii “camerei” exterioare. Din punct de vedere al organizării interioare, notabilă este configurarea zonei de zi, desfăşurată fluid şi deschis, atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Scara, cu trepte în consolă şi finisaje complexe (lemn, sticlă, Corian, Barisol), devine principalul element ordonator, atât la nivel de traseu, cât mai ales vizual. Tema limitei este speculată în continuare: relaţia între bucă­tărie şi dining/living se dematerializează într-un perete vitrat, alături de care stă un ar­bo­re viu. Traseele sunt deschise şi pretext pen­tru relaţii vizuale inedite, cum se întâmplă spre exemplu cu pasarela de acces spre dormitoarele de la etaj (cel matrimonial şi cel pentru oaspeţi), deschisă deasupra locului de luat masa. Casa urmăreşte stilul de viaţă al beneficia­ru­lui, conectat cu domeniul designului de ca­li­tate prin natura activităţii sale: viaţa socială intensă se traduce în fluiditatea şi comunica­rea dintre spaţii, iar preocuparea pentru gastronomie se reflectă în bucătăria cu insulă cen­trală – un veritabil laborator culinar – şi prin poziţionarea centrală, privilegiată, a locului de luat masa. În plus, la subsol se găseşte un home-cinema, cu o spectaculoasă baie de serviciu. Cei doi copii ai familiei (de vârstă şcolară) au primit întregul nivel superior, organizat în zone (mai degrabă decât încăperi) pentru dormit, studiu şi joacă. Retras de la faţade, nivelul este înconjurat de o terasă acoperită, cu pardoseala şi plafonul exterior din lemn. Lemnul – cald, versatil, evocând senzaţia de confort şi lux – este de altfel omniprezent în amenajare (fără a o sufoca), de la structurile rectangulare, gene­rate prin prelucrarea standard, la forme organice, de regăsit atât în obiecte de design, cât şi la finisaje. Una dintre piesele-cheie ale amenajării este structura decorativă complexă din dormitorul matrimonial, inspirată de un baldachin, cu rolul de a oferi o lumină discretă, relaxantă şi odihnitoare. Furnirul din lemn de stejar a fost montat pe o structură curbă din lemn, în spatele căreia se află lumini LED filtrate de o membrană Barisol. Deşi mare ca suprafaţă, nu dă senzaţia de greutate; mai mult, toate piesele sunt de­mon­tabile. Ar mai fi de menţionat şi lavoarul din baia de serviciu, un bloc compact din layere de lemn presate din care a rezultat baza în care este încastrat lavoarul din Corian. Sunt doar două exemple – notabile, ce-i drept – din multele elemente de mobilier şi de decor concepute de arhitecţi special pentru această casă şi realizate de specialiştii de la BD Lemntech. Ca să înţele­gem mai bine complexitatea proceselor din spatele detaliilor de interior, trebuie precizat că s-a mizat pe îmbinarea plăcilor de furnir astfel încât să se respecte linia fibrei lemnului, lucru vizibil mai ales la scară şi la mobila din bucă­tărie. Toate aceste declinări ale lemnului susţin conceptul simplu de amenajare şi contribuie la crearea unui ansamblu fluent de spaţii mo­derne şi luminoase, animate cu accente de culoare sau de textură. Scenariile de iluminare, cu piese aparte de la ViaBizzuno, Moooi, Artemide, Kundalini şi Flos, pun în valoare diversitatea de texturi şi calitatea materialelor utilizate. Aşa cum ne-a obişnuit echipa AA Studio, băile au fost tratate ca spaţii de sine stătătoare, cu identităţi proprii, de la calmul atemporal al băii matrimoniale la exuberanţa cromatică din baia copiilor. Ar mai fi de adăugat că, pe lângă preocuparea pentru dimensiunea vizuală şi decorativă a amenajării, locuinţa se înscrie într-un sistem de management performant al energiei.