Casa P.

Pe una din străzile în pantă lină din Târgu Mureş, casa P. se prezintă ca un volum dezvoltat pe orizontală, cu înălţimea unui nivel aşezat pe un soclu înalt. În spatele siluetei albe susţinute vizual de un corp de culoare gri, cerul, liber de alte construcţii, constituie un fundal permanent, casa fiind situată pe o cornişă de deal, cu oraşul şi peisajul deluros desfăşurându-se spre partea din spate a terenului. Deşi imaginea către stradă anunţă vizual conceptul arhitectural al locuinţei – o compoziţie de volume articulate cu geometrie minimalistă şi texturi puternic diferenţiate, aceasta nu trădează totuşi proporţia adevărată a clădirii, dezvoltată pe demisol şi două niveluri.

Text: Catrinel Negru
Foto: DE3

Pornind de la tema propusă de beneficiar – rezolvarea spaţiilor de locuit în volume diferite, care să dialogheze între ele, dar şi cu peisajul natural şi urban, soluţia de arhitectură nuanţează datele problemei prin amplasarea la demisol a livingului, cu acces spre grădina din spatele parcelei, alături de cramă şi piscină, în timp ce bucătăria şi diningul sunt situate cu un nivel mai sus şi se deschid spre o terasă la aceeaşi cotă de înălţime. Dormitoarele de la etaj, rezolvate în consolă, se transformă în puncte de observaţie la înălţime, iar dormitorul matrimonial se continuă cu o terasă de mari dimensiuni.

Piscina adăugată odată cu achiziţionarea de către beneficiar a unei noi suprafeţe de teren este semi-îngropată la nivelul demisolului şi primeşte lumina zenitală printr-o fantă orizontală în învelitoare, precum şi de la cele două faţade deschise către curtea livingului şi grădina din spate. Deasupra piscinei, o suprafaţă plantată cu gazon se transformă în spaţiu exterior de joacă, comunicând direct cu bucătăria şi locul de luat masa.

Amenajarea interioară urmăreşte cu consecvenţă linia dictată de imaginea exterioară: spaţiile definite de planuri şi volume cu texturi variate, brute sau preţioase, se compun prin intermediul unor detalii discrete şi atent studiate – fante de lumină, îmbinări ascunse, încastrarea mobilierului fix şi a unora dintre accesoriile funcţionale – şinele de jaluzele, grilele de încălzire în pardoseală, detaliile de culisare şi de închidere ale mobilierului de depozitare, fanta din care coboară ecranul în zona home cinema.

Dintre texturile cu personalitate puternică şi care diferenţiază atmosfera fiecărei camere (betonul aparent din home cinema, parchetul din living, placările din mobilier din bucătărie şi dressing, piatra naturală preţioasă din băi), cea mai spectaculoasă rămâne peretele din cărămizi subţiri de şamotă care dublează interiorul cramei. Acesta devine şi mobilier pentru depozitarea vinurilor, menţinând temperatura constantă, dar şi uşă de comunicare între cămara de vinuri şi cramă, care, odată închisă, dispare complet în textura peretelui.

Suprafeţele minimaliste constituie un fundal potrivit pentru obiectele de mobilier şi corpurile de iluminat care alcătuiesc un adevărat spectacol: sistemul de lumini arhitecturale (benzi, fante şi spoturi direcţionale) şi de lumini – obiecte de design Tal, Foscarini sau Xal, mobilierul Sancal, Porro şi Lago sau obiectele sanitare Gessi. Sticla fără montanţi din care sunt realizaţi parapeţii interiori şi exteriori contribuie la menţinerea imaginii geometrice curate a compoziţiei şi intră în dialog cu obiectele şi suprafeţele lucioase, lăcuite sau oglindate, care constituie accentele amenajării.

Casa P. are meritul de a pune în discuţie principiile moderniste şi de a le transforma în linii directoare pentru o amenajare contemporană, impecabilă ca înfăţişare, dar totodată confortabilă, în care obiectele de design se instalează firesc şi cu aplomb.

Premiul obţinut de proiectul marca DE3 la secţiunea „Arhitectura locuinţei”, în cadrul primei ediţii a Bienalei de Arhitectură Transilvania, confirmă calitatea arhitecturii realizate de echipa clujeană.