Casa Z.
Această locuinţă dintr-o zonă rezidenţială a Braşovului se dezvoltă pe patru niveluri – demisol, parter, etaj şi un etaj parţial – loft cu terasă – fără a ieşi din regimul de înălţime al vecinătăţilor, definit de volume P+1. Faţada către stradă anunţă şi sintetizează imaginea generală a locuinţei, o combinaţie neaşteptată de texturi naturale şi volume, reinterpretând materialele consacrate ale caselor tradiţionale – soclu de piatră, pereţi exteriori placaţi cu lemn şi volume finisate cu tablă, toate în culorile naturale ale fiecărui material.
Formele pe care le iau materialele sunt însă plasate în registrul contemporan al arhitecturii, cu unghiuri drepte şi linii frânte, convexe şi concave, care se repetă atât în volumetria exterioară, cât şi în amenajarea de interior. Faţada principală spre exemplu este o compoziţie din două volume în unghi ascuţit, care generează împreună o linie frântă concavă, ce pare a îndrepta vizitatorii către interior.
Combinaţia între texturile calde, care inspiră confort, şi cele high-tech transformă fiecare imagine a casei într-un tablou complex: în primul rând, placajul metalic de faţadă realizat de Rheinzink se distinge prin textura unică, din foi suprapuse planare, care reia motivul învelitorilor caselor vechi aducându-l în contemporan prin ritmul variabil al rosturilor; în al doilea rând, parapeţii din sticlă structurală fără montanţi conferă pasarelelor, teraselor în consolă şi rampelor de scară un aer de imponderabilitate şi mizează pe detalii atent studiate, metalice, cu aspect avangardist. Placajul din scânduri de lemn natur, cu noduri, deşi perfect finisat, aduce un plus de profunzime faţadei prin trimiterea la materialul de construcţie specific zonei montane.
În completarea texturilor principale se utilizează o gamă de materiale neutre, în culori discrete – nuanţe de gri şi bej (pardoselile din pietriş alb, cenuşiu şi negru, suprafeţe din beton aparent), precum şi accente cromatice intense – sticlă colorată în roşu pe faţada principală şi în living, violet în dining şi bucătărie.
O textură cu caracter ludic, parte structurantă a amenajării interioare, a fost creată prin peretele cu rafturi amplasat în partea superioară a scării şi în loftul de la etajul al doilea.Realizat din foi translucide de plexiglas de culori diferite, animat de etichetele variate ale sticlelor, placajul-bar este o prezenţă inedită în ambianţa casei. Terasa de mari dimensiuni de peste etajul întâi, cu acces prin livingul-loft de la etajul al doilea, este umbrită de o copertină într-o consolă spectaculoasă cu finisaj de lemn şi în totalitate plantată cu gazon. Această terasă, înierbată şi plantată inclusiv cu arbuşti, este o a doua grădină a casei, redând vegetaţiei suprafaţa ocupată prin construirea locuinţei, cu perspective frumoase asupra munţilor şi a vecinătăţilor.