Castelul Wartegg
În nordul Elveției, în imediata apropiere a Austriei și Germaniei, se află un hotel cu un trecut aventuros. Construit în 1557 pe malul Lacului Konstanz, Castelul Wartegg a fost martor al istoriei europene. În curgerea timpului, el a observat cu răbdare cum ocupanții săi s-au călit în războaie, s-au iluminat în reforme religioase și s-au exilat în revoluții sau alte furtuni sociale. Marcantă a fost achiziționarea lui în 1860 de Contesa Louisa de Bourbon-Parma. Sub îndrumarea ei, terenul înconjurător a fost transformat într-o sălbatică grădină în stil englez, cu arbori de esențe nobile.
Printre cei mai de seamă locatari s-a numărat ultima împărăteasă a Imperiului Habsburgic, Zita de Bourbon-Parma. Castelul a găzduit-o în 1919 în exil, împreună cu copii săi, pentru câteva luni, după ce soțul acesteia Carol I a fost alungat de la tron. Ulterior, proprietatea a trecut în 1928 în mâna industriașului german Gustav Metz. Din această perioadă datează două elemente devenite caracteristice edificiului: spectaculoasa scară principală și impresionanta sală de baie în faianță turcoaz
După o perioadă de decădere, castelul și parcul au găsit în 1994 un nou proprietar: Familia Mijenssen. Din acest moment, precum frumoasa din pădurea adormită, întregul ansamblu se trezește la o nouă viață. De mai bine de două decenii, Schloss Wartegg există ca monument istoric protejat cu o valoare augmentată. Utilizându-i creativ potențialul economic și estetic, el a fost transformat într-un punct de atracție cu numeroase valențe. În primul rând un hotel de elită și un restaurant Gault Millau cu produse biologice din propria grădină. Pe lângă turism, aici au loc cu regularitate seminarii, nunți și banchete. În plus, o comisie culturală organizează pe întreg parcursul anului variate evenimente: expoziții, concerte, recitaluri, spectacole.
Printre acestea atrage atenția cabana din metal ruginit a renumitului arhitect Jean Nouvel. Împreună cu un monolit din același material, el a conceput șapte astfel de cabane pentru Expoziția națională a Elveției din 2002. Una dintre ele a fost achiziționată în 2008 cu fonduri private și cantonale. Dar abia în 2017 a putut fi renovată și plasată în mod spectaculos cu elicopterul în Parcul Castelului Wartegg. Măsurând șapte metri lungime și cinci lățime, ea servește ca spațiu pentru mese rotunde, audiții și expoziții. În prezent adăpostește instalația artistei Sandra Kühne, alcătuită din poetice și vulnerabile decupaje de hârtie. Până în decembrie, când va fi descompusă, artista încurajează vizitatorii să fotografieze un fragment și să i-l trimită în formă electronică. Înrămat și semnat de artistă, fragmentul poate fi achiziționat pentru 850 de franci.
Faptul că ocupă locul al doilea între hotelurile istorice ale Europei este o consecință firească a vieții care vibrează în Castelul Wartegg. Integrarea armonioasă a unei moșteniri seculare cu o viziune pe termen lung pare a-l plasa într-un prezent fericit și o viață fără de moarte.