fbpx

Câștigătorii concursului internațional de arhitectură The Unbelievable Challenge, organizat de Ruukki

Doi arhitecți români au fost desemnați câștigătorii concursului internațional de arhitectură The Unbelievable Challenge, organizat de Ruukki.

Câștigătorii concursului  internațional de arhitectură The Unbelievable Challenge, organizat de Ruukki

 Proiectul “Nothing is Impossible” a fost ales dintre 243 de propuneri înscrise în concurs, din 59 de țări, drept cel mai bun centru logistic pentru Moș Crăciun. România a fost printre țările cu cei mai mulți participanți la concurs.  

Proiectul “Nothing is impossible”, prezentat de arhitecții români Alexandru Oprița și Laurențiu Constantin, a fost ales câștigător în cadrul concursului de idei arhitecturale The Unbelievable Challenge, organizat de Ruukki. Cei doi mari câștigători vor primi un stagiu plătit integral, timp de zece săptămâni, în renumita companie de arhitectură și design Snøhetta din Oslo (Norvegia). Valoarea estimată a stagiului este de 25.000 euro, la care se adaugă un premiu în numerar în valoare de 1000 euro.   Lansată pentru tinerii arhitecți și designeri din întreaga lume, în primăvara anului 2014, competiția The Unbelievable Challenge s-a desfășurat în perioada septembrie – noiembrie 2014. Provocarea a constat în elaborarea unei soluții arhitecturale unice și creative pentru noul centru logistic al lui Moș Crăciun. Cerințele impuneau ca proiectul să fie extrem de funcțional, să demonstreze valori arhitecturale de înaltă clasă și să contribuie la formarea peisajului urbanistic. În același timp, clădirea trebuia să ofere vizitatorilor o experiență de neuitat, să fie o solutie durabilă și eficientă din punct de vedere energetic, adaptată la condițiile exigente din Perävainio, zonă din orașul Oulu (Finlanda) și, nu în ultimul rând, să ridice la cel mai înalt nivel beneficiile sistemelor și produselor metalice Ruukki, ca parte integrantă din proiect.   La concurs au participat 243 de echipe, din 59 de țări, România fiind printre țările cu cei mai mulți participanți. Juriul, format din experți internaționali de top în arhitectură și design, a ales în luna decembrie șase finaliști, proiectul ”Nothing is impossible” fiind desemnat marele câștigător.  

“Cel mai important element în design este răspunsul la o provocare cu o idee. Ideea trebuie să poată fi utilizată în diverse situații. Punctul forte al acestui proiect este faptul că oferă posibilitatea de a fi surprins și învăluit de magia clădirii și simbolistica acesteia. Magia se întâmplă în timpul noptii, pe fațada clădirii, acolo unde există o legătura clară cu investitorul – Domnul Moș Crăciun. Este un proiect realist și inovator, dar nu futurist. De asemenea, proiectul este bine gândit, de la utilizarea terenului pus la dispoziție până la cele mai mici detalii.” – așa a fost descris proiectul câștigător de către membrii jurului.  

”Având în vedere și cultura orașului Oulu –  puternic axată pe dezvoltări tehnologice, dar și sit-ul propriu-zis înconjurat de natură, soluția firească a fost materializarea conceputului: Nothing is impossible! printr-o clădire capabilă să trezească aceeași uimire și bucurie pe care copii o simt în seara de Crăciun când iși așteaptă cadourile aduse de acest personaj fantastic: o clădire invizibilă. Practic, am gândit o fațadă specială capabilă să facă clădirea invizibilă în timpul zilei și vizibilă pe timpul nopții – asemenea lui Moș Crăciun.” a marturisit arh. Alexandru Oprița.  

The Unbelievable Challenge a fost organizat de Ruukki Construction în parteneriat cu Primaria Orașului Oulu din Finlanda, Helsinki Design Week și biroul de arhitectura Snøhetta.      

Link-uri utile:

–       http://unbelievablechallenge.com/  – informații concurs

–       http://unbelievablechallenge.com/materials/Ruukki_TUC_NothingIsImpossible.pdf  – detalii despre proiectul câștigător al celor doi arhitecți români

–       http://we.tl/rFrcmGIxOg  – fotografii de la festivitatea de decernare a premiului  

Mai multe detalii despre competiție:

Marian Pîrvu, Business Director Ruukki România, marian.pîrvu@ruukki.com, Tel.: 0730 399 928

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0