fbpx

Câştigătorii RIBA International Awards

Material realizat de: Réka Ţugui

13 proiecte de arhitectură au fost distinse recent cu RIBA International Awards. Premiile se acordă birourilor de arhitectură ce-şi desfăşoară activitatea în afara Marii Britanii sau birourilor britanice care proiectează în afara Uniunii Europene. Toţi câştigătorii vor intra în cursa pentru premiul RIBA Lubetkin, menit să răsplătească cea mai reuşită clădire internaţională.

Juriul a fost alcătuit din Bob Allies, Gianni Botsford, Alison Brooks, Tony Chapman, Peter Clegg, Paul Finch, Murray Fraser, Philip Gumuchdjian, Deborah Saunt, Bill Taylor şi Cindy Walters.

Iată proiectele câştigătoare:

Brain and Mind Research Unit – Youth Mental Health Building, Sydney, Australia

Proiect: BVN

Din comentariile juriului: Situată în fosta zonă comercială a oraşului Sydney şi având faţada înscrisă pe lista monumentelor istorice, arhitecţii au răspuns acestui context cu o clădire încântătoare, ce are laboratoarele plasate într-o cutie de sticlă, echilibrată în partea superioară de două niveluri retrase. Compoziţia rezultată este atât o reuşită din punct de vedere vizual cât şi un mare plus adus împrejurimilor.

Câştigătorii RIBA International Awards

Guangzhou Opera House, China

Proiect: Zaha Hadid Architects

Din comentariile juriului: Crearea de forme, atât de specificăoperei lui Zaha Hadid nu produce mereu interioare intime, dar aici – precum şi în MAXXI – avem de a face cu o clădire care e reprezentativă atât pentru spaţiile interioare cât şi pentru formele exterioare. Interiorul şi exteriorul sunt legate prin ferestre plasate într-un mod artistic. În ciuda asimetriei sălii de concerte, acustica e perfectă.

Câştigătorii RIBA International Awards

Iron Market, Port-au-Prince, Haiti

Proiect: John McAslan & Partners

Din comentariile juriului: Atunci când cutremurul din Haiti a afectat ansamblul Iron Market din Port-au-Prince, a distrus de fapt un simbol al naţiunii. Construită în Franţa şi menităsă ajungă în Cairo unde avea să îndeplineasă funcţia de gară, capriciile istoriei au adus-o aici, unde a fost utilizatăca piaţă, până în 2008 când a fost devastată de un incediu şi mai târziu de cutremur. Lucrând pro-bono, arhitecţii au coordonat o echipă internaţională pluridisciplinară, ce a colaborat cu meşteşugarii locului cu scopul de a salva ceea ce se putea din structura originară şi de a reconstrui cu migală restul.

Câştigătorii RIBA International Awards

Alila Villas, Bali, Indonesia

Proiect: WOHA

Din comentariile juriului: Localizat în peisajul arid al Bukit Peninsular în sud-vestul Bali, acest proiect sustenabil cu un hotel cu 50 de apartamente şi 35 de vile a fost construit în întregime din materiale locale. Acest fapt reduce ideea de consum ostentativ asociat de cele mai multe ori cu staţiunile de lux şi contribuie sentimentului de linişte.

Câştigătorii RIBA International Awards

Stanislavsky Factory, Moscova, Rusia

Proiect: John McAslan & Partners

Din comentariile juriului: Intervenţia impresionantă pentru regenerarea acestui cartier din Moscova a implicat renovarea unei întregi serii de clădiri şi totodată crearea unor noi lucrări cu scopul de a produce o schemă de folosinţă mixtă. Fabrici vechi, case clasicizante, clădirea din 1912 semnată de Stanislavsky şi Moscow Art Theatre, toate au fost reparate, reinterpretate şi reutilizate. Teatrul este azi un centru al artelor iar restul clădirilor adăpostesc birouri, apartamente, restaurante şi un hotel.

Câştigătorii RIBA International Awards

School of Arts, Singapore

Proiect: WOHA

Din comentariile juriului: Scopul acestei noi şcoli de arte pentru copii cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani a fost să “pregătească noua generaţie de artişti şi persoane dedicate artelor într-o societate multiculturală”. Un obiectiv deosebit de ambiţios căruia arhitecţii i-au răspuns pe măsură.

Câştigătorii RIBA International Awards

Galleria Centercity Department Store, Cheonan, Korea de Sud

Proiect: UN Studio

Din comentariile juriului: Acest proiect uimitor se adresează într-un mod inteligent caracterului efemer al culturii globale de cumpărături şi crează un tip de clădire unic şi distinctiv.

Câştigătorii RIBA International Awards

Laboratory Building, Basel, Elveţia

Proiect: David Chipperfield Architects

Din comentariile juriului: Colonada este o temă recurentă în opera lui David Chipperfield iar în acest caz oferă o seriozitate clasică acestui laborator al viitorului construit pentru compania farmaceutică Novartis.

Câştigătorii RIBA International Awards

Loft Gardens, Istanbul, Turcia

Proiect: Tabanlioglu

Din comentariile juriului: Clădirea rezidenţială cu 21 de niveluri preia modelul turnului Miesian şi îl umanizează subtil prin manipularea formei sale pure într-o formă locuită modulată.

Câştigătorii RIBA International Awards

Masdar Institute, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Proiect: Foster + Partners

Din comentariile juriului: Institutul Masdar proiectat de Foster and Partners este prima parte a unui masterplan pentri un nou cartier în Abu Dhabi şi este alimentat în întregime de energie solară (resursă locală abundentă).

Câştigătorii RIBA International Awards

Boston Museum of Fine Arts, Massachusetts, SUA

Proiect: Foster + Partners

Din comentariile juriului: Maestrul a reorchestrat una dintre cele mai importante galerii ale lumii cu scopul de a reabilita planul arhitectului Guy Lowell, aducând în acelaşi timp un plus de lumină şi claritate.

Câştigătorii RIBA International Awards

North College, Rice University, Houston, Texas, SUA

Proiect: Hopkins Architects Partnership

Din comentariile juriului: Într-un campus înfiinţat în 1912 şi în mijlocul unor noi adaosuri semnate de James Stirling şi Michael Wilford, Cesar Pelli, Ricardo Bofill şi alţii, Hopkins Architects au proiectat două noi clădiri, ce cuprind 400 de camere cu 650 de locuri de cazare.

Câştigătorii RIBA International Awards

Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, Virginia, SUA

Proiect: Rick Mather Architects

Din comentariile juriului: Proiectul de extindere al Muzeului de Arte Frumoase din Richmond asigură trei noi niveluri pentru spaţii de expunere şi adaugă un magazin, o bibliotecă, o librărie, ateliere de conservare, birouri, o cafenea şi un restaurant.

Câştigătorii RIBA International Awards

Detalii suplimentare despre premii găsiţi aici.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0