fbpx

Centru pentru copii în Selb

În acelasi timp creşă şi after-school, Centrul pentru Copii din Selb, Bavaria, are ca scop încurajarea familiilor tinere să rămâna in oraş, oferindu-le condiţii optime pentru supravegherea copiilor în timp ce părinţii sunt la serviciu. Confruntându-se cu problema exodului generaţiei tinere spre oraşele mari, municipalitatea din Selb a definit ca temă de studiu pentru concursul de arhitectură Europan 9 investigarea unor soluţii pentru dinamizarea vieţii sociale şi oferirea unor alternative viabile pentru familiile tinere din oraş.

Text: Catrinel Negru
Foto: FEIGFOTODESIGN (www.feigfotodesign.de), Fernando Alda (www.fernandoalda.com)

Proiectul câştigator – prima clădire construită a celor două tinere echipe spaniole, TallerDE2 Arquitectos şi Gutiérrez-Delafuente Arquitectos, propune conceptul „acupuncturii” ca modalitate de reactivare a vieţii urbane, intervenind cu mici proiecte individuale în puncte importante pentru oraş, care vor deveni la rândul lor poli urbani generatori de activităţi.
Prima clădire realizată dintre cele patru propuse este Centrul pentru Copii, un volum vesel şi compozit care ocupa spaţiul liber între două cladiri aliniate la stradă, preluănd vocabularul formal al caselor vecine – mansarda cu rupere de pantă – dar interpretându-l in cheie contemporană şi ludică prin separarea volumului în felii diferit colorate si diferit terminate la partea superioară. Asemenea unui joc de cuburi, cladirea este alcatuită din şase volume adiţionate, fiecare cu altă personalitate şi funcţiune, însă cu o regulă comună: fiecare volum are faţada şi învelitoarea finisate identic, cu solzi de tabla colorata sau policarbonat translucid.
Primul corp, galben şi opac, adăposteşte casa scărilor; al doilea, alb translucid, finisat cu policarbonat, este izolat fonic faţă de celelalte volume şi adaposteşte spaţiile de joacă pe trei niveluri – bebeluşi, copii şi etajul educatoarelor; corpul roşu cuprinde spaţiile tehnice şi grupurile sanitare, volumul verde este zona silenţioasă pentru somn şi birourile administrative, “podul” din riflaje metalice transparente este un loc de joaca exterior, suspendat, pe sub care se intră în parcul din spatele clădirii, iar corpul gri cuprinde spaţii de depozitare şi parcaj de biciclete, fiind accesibil din exterior şi oferit întregii comunităţi.
Principiul de compoziţie – alăturarea de volume înguste, acoperite în panta – este cel mai simplu mod de a realiza clădiri noi în ţesutul vechi fără a contrazice arhitectura tradiţională, ci subliniind unitatea in diversitate a oraşului vechi, scara acestuia şi formele consacrate.
Succesiunea de volume urmăreşte panta străzii şi face legătura în mod abil între cele două cladiri care o delimitează, diferite ca înălţime şi gabarit. Aliniate la stradă la partea din faţă, volumele se extind diferit spre spatele parcelei, cele doua corpuri de la extremităţi – galben şi gri, preiau limita caselor adiacente, iar cele intermediare avansează mai mult sau mai puţin ca şi când s-ar lua la întrecere. Culorile puternice ale clădirii noi reiau şi accentuează gama variată de nuanţe pastel a faţadelor din vecinătate.
Pentru tinerii arhitecţi spanioli, experienţa a fost una surprinzător de pozitivă, deoarece oraşul Selb i-a primit cu ospitalitate şi cu o încredere demnă de nişte tineri profesionişti; principalul avantaj identificat de echipa de proiectare a fost faptul că în oraşele mici, factorii decizionali sunt centralizaţi şi mult mai dispuşi sa acorde o şansă inovaţiei decât sistemul administrativ complex al marilor metropole.
Centrul pentru Copii din Selb este o demonstraţie de creativitate şi prospeţime a viziunii pentru orice intervenţie într-un tesut urban vernacular, iar premiul internaţional ”First Works-2013” acordat de revista Bauwelt pentru proiectele de debut ale tinerilor arhitecţi este o recunoaştere în plus a calităţii demersului şi a obiectului de arhitectură realizat.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0