fbpx

Centrul de cercetare SEGAI al Universităţii La Laguna

Gândit ca o locaţie care găzduieşte toate laboratoarele suport ale programelor de cercetare din cadrul Universităţii La Laguna din Insulele Canare, noul Centru Segai reflectă caracterul ştiinţific al activităţii pe care o întreprinde prin liniile şi cromatica care par să vorbească despre o rigurozitate strictă. Clădirea este aşezată la marginea campusului universitar şi se învecinează cu terenurile administrate de Facultatea de Ştiinţe Agricole, afişând o deschidere generoasă spre acestea.

Text: Ioana Diaconu

Brieful proiectului prevedea o zonă de laboratoare, birouri, săli de şedinţe şi o zonă pentru depozitarea materialelor tehnice, spaţii care au fost organizate în două corpuri, unul integrat în subsol şi unul elevat în consolă. Astfel laboratoarele şi spaţiile tehnice au fost amplasate în subteran, prin folosirea unei structuri în trepte direct referenţială terenurilor terasate din vecinătate, pe când corpul care adăposteşte activităţile administrative, punctul de diseminare a rezultatelor cercetării, a primit un statut special prin ridicarea în consolă, transformat astfel într-un punct de referinţă pentru reţeaua de spaţii publice a campusului.

Terasa generoasă din secţiunea mediană leagă zonele administrative de cele de cercetare şi ilustrează continuitatea clădirii prin deschiderea către terenurile învecinate. Corpul inferior cuprinde două niveluri în cadrul cărora un inel perimetral folosit pentru circulatie are rol de filtru între interior şi exterior şi, împreună cu terasele lineare, defineşte peisajul intern al clădirii.

Amenajarea flexibilă a zonei de laboratoare, cu o structura modulară construită din dale precomprimate cu miez gol susţinute de un cadru din beton, permite modificări succesive ale spaţiului pentru crearea unor zone de diferite dimensiuni care să răspundă nevoilor actuale şi viitoare ale utilizatorilor. Instalaţiile fixe sunt grupate într-un coridor lung de servicii care traversează zona laboratoarelor ca o coloană vertebrală, făcând legătura între compartimentele laboratoarelor şi spaţiile de lucru tehnice. Acestea se constituie într-o reţea raţională, al cărei design facilitează instalarea de noi sisteme şi servicii în cadrul viitoarelor modificări aduse centrului.

Structura suport a corpului elevat este reprezentată prin centrul de comunicaţii vertical al clădirii. Această abordare minimizează interferenţa dintre corpul abstract suspendat, care este delimitat de faţada ventilată a plăcilor duble din policarbonat celular şi  platforma aerisită a terasei de la intrare care înrămează peisajul agricol.  Poziţia semi-subterană a complexului permite folosirea solului ca mijloc de izolare pasivă, în timp ce acoperişul verde joacă un rol de extensie a terenurilor agricole terasate. Prin acestea, Segai devine un reper şi un element de tranziţie care subliniază continuitatea dintre campusul “urban” şi peisajul natural, rural, din jurul clădirii.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0