fbpx

Ceramica RO (I): Mădălina Teler. Texturi delicate. Dimensiuni umane

Cine sunt ceramiștii români ai zilelor noastre? Am ales să răspundem acestei întrebări discutând cu designeri și artiști pentru care frumusețea specială a meșteșugului ceramicii negre de Marginea sau a celei de Horezu constituie încă o sursă de inspirație. Am descoperit varietate, dorință de a îmbina funcționalul cu decorativul, dar și cu simbolistica. Și, mai ales, am descoperit pasiune și uimire pentru magia mâinilor care transformă lutul în obiecte însuflețite. Azi ne oprim la De Ceramică/Mădălina Teler.

♦ ♦ ♦

În sudioul său, De Ceramică, Mădălina Teler se mișcă în uimitoarea lume în care pulberea trece prin stări și etape, devenind lichidă, apoi solidă, pentru a se transforma într-o diversitate a formelor, texturilor și mesajelor transmise. Având siluete delicate și, nu de puține ori, pictate manual, produsele ceramice decorative și funcționale semnate de Mădălina Teler se convertesc în adevărate obiecte de design.

simply-white

Cum ai descrie producția românească de obiecte ceramice din zilele noastre?
În creștere. Pe plan local, manual mă refer. Văd mai mult design ceramic, mai multe studiouri de ceramică, mai multă ceramică. Iar asta este foarte bine! Este foarte bine pentru cei din studiouri, desigur, dar și pentru publicul iubitor de ceramică deoarece le oferă o mai mare varietate de produse și o mai bună înțelegere a ceea ce stă în spatele acestor obiecte.

Cine te inspiră (există/au existat mentori, artișți preferaţi, modele, repere)?
Mă inspiră foarte multe lucruri, din zona artei decorative și ceramice în mod special, și mă emoționează arta în general, designul minimal și liniile. Au existat și există mentori și modele, și în funcție de perioade, și artiști preferați. Astăzi mă uit cu respect la ceramiști precum Lucie Rie, Edith Heath, Adam Buick, Edmund de Waal și Fukami Sueharu.

Care dintre tradițiile românești legate de ceramică ți se pare cea mai prețioasă?
Departe de a o consideră prețioasă, ci mai degrabă simplă și naivă, îmi place foarte mult ceramica de Cucuteni. De asemenea, îmi place aspectul ceramicii negre de Marginea – tehnica de ardere și finisajul pieselor sunt impresionante.

paharele1

Universul tău în texturi, culori, nuanţe şi dimensiuni şi proiectul cel mai drag de până acum.
Texturi: fin, lucios, rugos; culori contrastante, nuanțe pastelate, în dimensiuni umane. Toate proiectele îmi sunt dragi, și cel mai drag proiect este cel mai nou pentru că mă absoarbe cu totul și mă gândesc mult la el, la cum va arată, ce finisaj va avea, ce culori, cum se integrează cu restul obiectelor, cum se va descurca cu publicul. Am mari emoții atunci când urmează să lansez un nou obiect și în cazul de față este vorba despre cel mai nou proiect, cel care a fost prezentat în cadrul RDW 2018 în expoziția centrală. Proiectul se numește Cupola și este un set de două obiecte utilitare, decorative și multifuncționale, compus dintr-un stativ ceramic cu cupolă de sticlă și o capsulă ceramică pe post de recipient.

Unde vom putea vedea în viitorul apropiat creațiile tale?
Le puteți găsi în atelierul meu și în magazine de profil precum Dizainăr, Inro sau Jujube.

Interviu apărut în igloo #184 / iun-iul 2018

template_sitefb_revista-20

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0