fbpx

Clădirea de birouri VOX Technology Park, finalistă la Grand Prix Casalgrande Padana

Clădirea de birouri Vox Technology Park din Timișoara setează noi standarde pentru viitoarele proiecte arhitecturale, aflându-se pe lista finaliștilor de anul acesta la competiția de arhitectură Grand Prix Casalgrande Padana, ai cărei câștigători vor fi anunțați în 24 mai, la Casa dell’Architettura, Roma. În 2018, proiectul a fost distins, de asemenea, cu premiul „Arhitectura Construcțiilor Publice” în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură.

Iată lista completă a proiectelor finaliste de la Grand Prix Casalgrande Padana:

Simone Capozza – Piscina Formello (Roma, Italia)
Riccardo Cioli, Vanni Ancilotti, Claudio Beveforti; Collettivo Ardea – Casa MM (Lamporecchio, Italia)
Josephine Dahl – Eurostop (Halmstad, Suedia)
Alfonso Femia – „Dallara”, centru educațional și de expoziții (Varano de’ Melegari, Italia) și Gabriel’s Garden (Asnières-sur-Seine, Franța)
Birgitta Hjelm-Luontola – LuxLine (Pori, Finlanda)
Arata Isozaki, Andrea Maffei – Allianz Tower (Milano, Italia)
Magda Kmita – Riviera Shopping Centre (Lipetsk, Rusia)
Camilla Lapucci – KLAB (Prato, Italia)
Yoshiki Nishio – Universitatea de Științe din Hokkaido (Hokkaido, Japonia)
NOA – Alpin Panorama Hotel Hubertus (Valdaora, Italia)
Glòria Papp – E. House (Egerszalók, Ungaria)
Jean Baptiste Pietri – La Barquière (Marseilles, France)
Mihaela Rusulet – VOX Technology Park (Timișoara, România)
Erol Tabanca – Aeroportul Internațional Ashgabat (Ashgabat, Turkmenistan)
Filippo Taidelli – Campusul Universitar Humanitas (Rozzano Milano, Italia); Centrul de congrese Humanitas, Pieve Emanuele (Milano, Italia)
Matteo Thun – JW Marriott Venice Resort & SPA (Veneția, Italia)
Andrea Zanarini – Cogen cogeneration plant (Bologna, Italy)

Se vor acorda premii la categoriile: centre comerciale, clădiri publice, clădiri industriale; clădiri rezidențiale; placări fațade; pardoseli exterioare; piscine și centre spa.

Juriul este compus din Franco Manfredini (președinte Casalgrande Padana); Federico Bucci (arhitect, jurnalist, istoric al arhitecturii, profesor la Universitatea Politehnică din Milano); Orazio Campo (arhitect, membru al Departmentelor de Arhitectură ale universităților La Sapienza și Roma III); Tobias Lutz (fondator și CEO al platformei de design și arhitectură Architonic, Zurich); Mia Pizzi (jurnalistă, revista Abitare); Sebastian Redecke (arhitect și editor la revista Bauwelt) și Matteo Vercelloni (arhitect, jurnalist, critic de arhitectură).

Mai multe despre competiție puteți afla pe site-ul oficial.

* * *

Clădirea de birouri din nordul Timișoarei, prima dintr-o zonă neconstruită și cu un imens potențial de dezvoltare – Calea Torontalului – dă startul și setează o ștachetă extrem de înaltă pentru toate viitoarele propuneri de arhitectură, asumându-și misiunea de „arcă” – o construcție de calitate excepțională, un avanpost al colonizării zonei și un receptacol pentru viața și natura pe care le aduce cu sine. În acest context, și numele biroului de arhitectură autor – Studioarca pare predestinat să adune într-un volum iconic patru teme de proiectare distincte: efi ciența spațială, varietatea imaginii, scara umană și elementele naturale.

Clădirea de birouri ocupă maximul suprafeței desfășurate admise pe parcela alungită cu raportul laturilor de 1:6, însă o distribuie asimetric, în două volume mai înalte spre capete și un centru mai scund care le conectează – o terasă plantată la etajul 7, legată de zona de cafeteria și de sălile de conferințe.

dsc_5559

Nucleul vitrat este vizibil numai la nivelul parterului și în dreptul acestei terase, pe care o anunță și o pune în valoare. În fața volumului vitrat, o coajă din Etalbond alb cu fante verticale în creșteri și descreșteri organice de-a lungul fațadei, cu înălțimi variabile de unul sau două etaje, înlocuiește discursul nivelurilor cu un dialog dinamic între hașurile verticale, astfel încât suprafața devine un trafor unitar și captivant pentru privire.

Înălțimea maximă de P+10 este adusă la scara umană prin variația pe verticală a înălțimii și direcției de creștere a fantelor. Partiul alungit al fi ecărui etaj poate funcționa în sistem multitenant, cu miezul ocupat de circulații și spații secundare și perimetrul amenajat cu birouri închise și zone open-space de adâncime medie, astfel încât să poată fi perfect iluminate natural.

Din punct de vedere estetic, clădirea propune în mod curajos trei direcții contradictorii: minimalismul alb, luminos, dominant, al fațadei și al spațiilor de birouri, eleganța prețioasă și întunecată a pietrei naturale și a detaliilor aurii pe care le regăsim la cele două portale de intrare și în lobby-urile ascensoarelor de la fi ecare nivel și exuberanța artei grafi tti pe suprafețele de beton de 3 000 de metri pătrați ale celor patru case de scară devenite galerii de artă urbană, unde cei patru artiști grafferi Irlo, Pisica Pătrată, Lux și Mircea Popescu au personalizat fi ecare scară cu un concept propriu: Scara lui Iacob, Scara Pisicii, Broken Language și Laboratorul Sci-Fi.

Parterul adăpostește, în afara celor două holuri de intrare spre zonele de birouri, un restaurant, o cafenea, o zonă comercială și o sală de fitness. În afara celor două portale de intrare, placate cu piatră gri închis, parterul și etajul întâi sunt transparente, întregind geometric volumul de sticlă retras față de consola etajelor 2-10.

Fațada mixtă, cu zone de perete-cortină și suprafețe pline cu goluri pe toată înălțimea nivelului, maschează mici loggii ascunse în poziții diferite la fi ecare nivel curent, care completează funcțional marea terasă de la etajul al șaptelea, un sun-deck cu insule centrale plantate formate din banchete și jardiniere. Controlul solar și termoizolarea sunt realizate prin alegerea tâmplăriei AWS70HI și a panourilor de sticlă cu control solar de la Guardian Glass SNX 50/23, pe fațada sud-vestică și SN 70/35 pe fațada nord-vestică, datorită cărora clădirea este pre-certificată BREEAM Excellent cu 85,6%, cel mai mare punctaj acordat vreodată în România unei clădiri verzi.

Proiect: VOX Technology Park; Adresă: Calea Torontalului nr. 69, Timișoara; Regim de înălțime: S+P+10E, S+P+6E+Er; Suprafața construită desfășurată: 35 145 mp; Proiect Arhitectură: Studioarca; Arhitecți: Radu Golumba, Luminița Pascu, Mihaela Rusuleț, Laurențiu Balu; Echipa Studioarca: Călin Pascu, Claudiu Oprița, Florin Gherman, Daniel Ursu, Eduard Benga, Felix Pantalici, Miodrag Stoianov, Ioan Bușe; Structură: Vidya Proiect; Instalații: Agasi, Melbo Instal, Eta 2U; Arhitectura peisajeră: Studioarca; Client: VOX Property Group; Project manager: Hafner Solutions; Colaboratori: Vydia, Agasi, Melboinstal, Eta2U, Profial, Alcoline; Consultanți: ADP Breeam Assessor, Building Fire Protection; Finalizat: 2017

Proiect prezentat în igloo #186 octombrie-noiembrie

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0