fbpx

Close, Closer. Trienala de Arhitectură de la Lisabona 2013

Cea de-a treia Trienală de Arhitectură de la Lisabona, organizată în jurul temei Close, Closer, propusă de curatorul principal al evenimentului Beatrice Galilee, invită publicul larg la o examinare critică a potenţialului din spatele produsului arhitectural, prin intermediul unui lung şir de manifestări printre care se numără expoziţii experimentale şi dezbateri.

Close, Closer. Trienala de Arhitectură de la Lisabona 2013

În perioada 12 septembrie – 15 decembrie 2013, 4 proiecte curatoriale ample vor aborda arhitectura ca pe un factor decisiv în procesul de transformare şi proiectare a spaţiului, ca pe o forţă socială, culturală şi politică implicată în schimbarea contextului global actual. Expoziţia Future Perfect, organizată de Liam Young aduce împreună un grup de oameni de ştiinţă şi cercetători pentru a construi oraşul viitorului. Proiectul The Real and Other Fictions, coordonat de Mariana Pestana reprezintă un grup de intervenţii interdisciplinare realizate la scara 1:1 care explorează spaţiul supranatural dintre realitate şi ficţiune. Organizat într-o piaţă publică din Lisabona, New Publics, curatoriat de José Esparza constituie un program desfăşurat pe parcursul a trei luni, responsabil pentru crearea unei scene politice care să materializeze argumente, controverse, propuneri şi strategii, cu scopul de a oferi o nouă formă realităţii sociale colective. Cel de-al patrulea proiect, Institute Effect invită 12 publicaţii, galerii, librării şi muzee importante să se expună în Lisabona prin rotaţie şi să-şi prezinte rolul pe care îl au în conturarea discursului arhitectural contemporan. Toate aceste expoziţii vor fi completate de o serie de evenimente pluridisciplinare în cadrul cărora va fi prezentat punctul de vedere şi al altor sfere creative.

Trienala îşi propune să stabilească o platformă de analiză a unor tehnici arhitecturale alternative care să aibă puterea de a transforma oraşele contemporane. Cele 4 teme au fost alese pentru a inspira şi genera o masă critică şi pentru a implica un număr cât mai ridicat de persoane, oferindu-le posibilitatea de a se face auziţi şi văzuţi şi, poate cel mai important, de a beneficia de mijloacele prin care îşi pot materializa ideile. Pentru aceasta, arhitecţi, studenţi, artişti, designeri şi urbanişti sunt invitaţi să se alăture programului Close, Closer, contribuţia fiecăruia urmând să genereze un important dialog cu privire la o arhitectură mai cooperantă şi interconectată, în beneficiul oraşelor noastre. Organizatorii Trienalei anunţă şi lansarea unui concurs pentru burse de cercetare şi unul pentru studenţi.

În urmă cu câteva zile s-au anunţat şi numele celor care vor juriza proiectele participante la cele două concursuri:

Lisbon Triennale Millennium BCP Universities Award:

  • Minsuk Cho, MASS Studies, KR
  • Bjarke Ingels, BIG – Bjarke Ingels Group, DK
  • Mariana Pestana, curator, Close, Closer, PT
  • Philippe Rahm, Philippe Rahm architectes, CH
  • Luis Santiago Baptista, Arqa magazine, PT

Crisis Buster Grants:

  • José Esparza, curator, Close, Closer, MX
  • Graça Fonseca, Municipality of Lisbon, PT
  • Liza Fior, MUF Architecture/Art, UK
  • Emiliano Gandolfi, Curry Stone Design Prize, IT
  • Luísa Valle, Calouste Gulbenkian Foundation, PT
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0