fbpx

Club Gaia

Amplasat în Piaţa Floreasca din Bucureşti, la parterul unui imobil de birouri, clubul Gaia s-a bucurat de un foarte mare succes încă de la inaugurare. Gândit iniţial să funcţioneze ca restaurant pe timp de zi şi ca un club noaptea, în cele din urmă s-a optat exclusiv pentru cea de-a doua funcţiune. Conceput, amenajat şi deschis în doar trei luni de zile, Gaia a devenit rapid un loc ce nu trebuie ratat pe lista consumatorilor de gen.

Text: Loredana Stasisin
Foto: Şerban Bonciocat

„Trebuie să rămâi fidel unui concept al tău şi trebuie să ştii când să te opreşti”, acestea ar fi cele două elemente primordiale în reuşita unui astfel de demers, ne dezvăluie creatoarea Venera Arapu. Designer vestimentar de succes, mai ales pe plan internaţional, Venera Arapu a reuşit să se impună pe piaţă şi ca un foarte talentat designer de interior şi, chiar mai important decât aceasta, a reuşit să impună un stil în domeniu. Proiectele sale, deşi diferite, respectă întotdeauna anumite principii, ceea ce generează de fiecare dată un stil curat, ferm şi bine dozat şi o amprentă a locului pe care se află.

Un astfel de spaţiu este şi clubul Gaia, deschis de curând în Piaţa Floreasca din Bucureşti. Simplu, dar sofisticat în acelaşi timp, el se adresează în special persoanelor de vârstă medie, dorindu-se a fi un loc liniştit în care să poţi petrece o seară în compania prietenilor. Fără a fi exclusivist, clubul îşi propune să atragă o serie de clienţi fideli care să se identifice cu locul.
Foarte intim şi, aparent, rezultat al hazardului estetic, spaţiul propus de Venera Arapu este unul riguros calculat şi gândit până în cele mai mici detalii.

La nivel stilistic, ne confruntăm cu o complementaritate foarte clară între sobrietatea masculină a liniilor geometrice şi feminitatea delicată a ornamentelor florale de inspiraţie pariziană. Întregul spaţiu este definit ca un joc de contraste puternice, dar fin separate, pornind de la texturi care sunt fie mate şi catifelate, fie reci şi lucioase şi continuând cu elementele decorative minimaliste, îmbinate armonios cu cele florale de tip baroc. Deşi Gaia este un spaţiu eclectic, compoziţia de ansamblu se dovedeşte armonioasă, alcătuită din două structuri foarte diferite, dar complementare una celeilalte: barul, ca nucleu central, şi salonul, fundalul ce îl susţine.

De dimensiuni reduse, spaţiul ocupat de vestibul este dublat, virtual, de prezenţa unei mari oglinzi de perete şi a materialelor negre, lucioase, ce definesc mobilierul de la intrare. Odată trecut acest prag, întreg ansamblul se deschide şi se dezvăluie în totalitate. Tavanul coborât şi deschiderea mare a pereţilor conferă o notă de căldură şi intimitate, fapt accentuat şi de nuanţele catifelate de gri ce învăluie atmosfera.

Cum Gaia este conceput să funcţioneze ca un club de noapte, lumina artificială joacă un rol esenţial în definirea volumetriei spaţiului. Amplasată în partea inferioară a canapelelor, ea sugerează ideea futuristă de imponderabilitate, în timp ce spoturile, focalizate pe draperiile grele de la ferestre, oferă un aer boem, al unor timpuri trecute.

Canapelele mari, realizate la comandă, împart spaţiul într-un mod foarte discret, oferind intimitate celor ce stau pe ele. Cu excepţia acestora, întregul mobilier poartă semnătura unor designeri celebri.

Barul foarte lung şi bine luminat reuşeşte să surprindă esenţa conceptului de amenajare. Liniile simple, geometrice, se îmbină cu ornamente florale, iar lumina albă, ce vibrează a energie, însufleţeşte atmosfera liniştită sugerată de scaunele de inspiraţie barocă. Amplasat în centrul clubului, barul concentrează toată atenţia asupra sa. Fiind elementul vital într-un astfel de spaţiu, el reuşeşte să fie dominant, fără a obosi.

Aceeaşi idee de contrast fin dozat se păstrează şi în desenul draperiilor care alternează texturi mate şi lucioase. Separând interiorul de agitaţia de afară, ele închid complet volumul, făcând posibil controlul în totalitate al ambianţei propuse.

Materiale de calitate, o idee simplă şi clar definită şi un simţ al acurateţii şi măsurii stilistice sunt definitorii în caracterizarea acestui club.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0