fbpx

Cluj Apartments – case cu poveste

A sta în apartamente în regim hotelier atunci când vizitezi un loc nou e un lucru din ce în ce mai căutat în întreaga lume, pentru că oferă sentimentul de acasă, chiar şi departe de casă. Acest concept începe să prindă teren şi la noi, cu precădere în oraşele turistice, alese ca destinaţie de călătorie de mulţi străini, dar şi de români.

Proiect: Dacian Morar
Text: Ioana Casapu
Foto: Dacian Groza

Cluj Apartments - case cu poveste

Inspirat de spaţiul rural românesc, despre care recunoaşte că l-a învăţat să aprecieze autenticitatea şi simplitatea lucrurilor, şi totodată de atmosfera boemă a unor oraşe precum Paris, Mexic sau Barcelona, Dacian Morar a iniţiat proiectul Cluj Apartments – mai multe spaţii pline de şarm care să ofere călătorilor ce le închiriază, pentru o zi sau pentru o săptămână, o experienţă frumoasă, o alfel de şedere în inima Clujului. Cum locaţia e un factor decisiv atunci când vizitezi un oraş, toate apartamentele sunt situate cât mai central, adică în Piaţa Unirii, pe Bulevardul Eroilor şi în Piaţa Muzeului, printre cele mai reprezentative repere ale Clujului. Fiecare apartament are povestea lui, o atmosferă particulară şi un decor diferit, în armonie cu identitatea locului. Proprietarul le-a populat cu elemente care l-au inspirat în călătoriile sale, şi, mai mult de atât, cu acel specific boem al Clujului.

În contextul actual, în care totul este se întâmplă în viteză şi este de unică folosinţă, să restaurezi case de patrimoniu, să le readuci la viaţă, la standardele de confort de astăzi nu e o misiune uşoară. Situaţia juridică a imobilelor din centrul istoric al oraşelor este de multe ori incertă, iar în aşteptarea clarificărilor, multe clădiri au rămas în paragină. Împărţirea vechilor apartamente nobiliare în zone de locuit mai mici a creat deseori spaţii nefuncţionale, compartimentări şi modificări inestetice, iar readucerea lor la situaţia anterioară este dificilă şi costisitoare. Artizani pricepuţi şi capabili să restaureze tâmplăria originală, zidăria, mobilierul, tapiţeriile sunt tot mai greu de găsit, astfel că, în amenajările Cluj Apartments, Dacian Morar s-a implicat activ în designul interior al spaţiilor şi a păstrat tot ce s-a putut din elementele existente, încercând simultan să le pună în valoare într-un mediu contemporan. Piesele de mobilier sunt un melanj de antichităţi autentice şi obiecte de design contemporan, explorând căi de comunicare între vechi şi nou.

Cluj Apartments - case cu poveste

Pentru o privelişte panoramică spre Piaţa Unirii şi catedrala Sf. Mihail, vă recomandăm Apartamentul Retro, amenajat în spiritul anilor ’50, de la mobilier, decoraţiuni şi până la obiecte sanitare, într-o paletă de turcoaz, oranj, olive – specifice perioadei.Spaţios, aerisit şi deosebit de luminos, Apartamentul White, amplasat în Piaţa Unirii, are o poveste şi atmosferă deosebită, fiind foarte apreciat de spiritele mai artistice. Fost atelier al unui apreciat pictor clujean, apartamentul expune câteva dintre lucrările artistului într-un decor preponderent alb. Pardoselile, tâmplăria din lemn masiv şi unele piese de mobilier sunt cele originale, restaurate, iar amenajarea alătură piese de epocă Art Nouveau şi Art Deco. Un detaliu interesant este televizorul alb plasat pe un şevalet în centrul camerei.

Cluj Apartments - case cu poveste

Grand Apartment este, aşa cum sugerează şi numele, cel mai mare ca dimensiune: 100 de metri pătraţi, o cameră de zi spaţioasă, două dormitoare care comunică, o verandă de iarnă închisă, o terasă, o bucătărie independentă, complet echipată, toate într-un set-up elegant. Este apartamentul în care Dacian Morar a locuit timp de doi ani şi în care recunoaşte că se simte şi în prezent cel mai acasă.

Apartamentul Deco se află într-o fostă casă nobiliară, devenită apoi cazemată militară. Clădirea a fost împărţită în apartamente în anii ’40, după război. Primii locatari au fost câteva familii rămase fără adăpost după ce locuinţele lor de pe „Cetăţuie” au fost bombardate. După restaurare, imobilul este astăzi o casă frumoasă, cu o curte interioară, o excelentă bază pentru promenade pe străduţele pavate din jur sau pentru sieste prelungite la terasele cafenelelor din zonă. Camerele spaţioase cu tavan înalt, parchetul şi tâmplăria de origine, mobilierul de epocă din lemn de paltin şi frasin de culoarea mierii, tapiţeriile contemporane, pline de culoare, compun o atmosferă aparte. Apartamentul are 98 de mp, două dormitoare decomandate, o zonă de relaxare şi un living spaţios cu bucătărie deschisă, complet echipată, şi o baie spectaculoasă, cu o cadă de epocă.

Cluj Apartments - case cu poveste

Cluj Apartments - case cu poveste

Bohemian apartment a fost următorul pas şi a intrat, firesc, în zona post modernismului. Dacian a experimentat aici o amenajare minimală, aproape industrială, cu pereţi natur, finisaţi doar cu glet de var, cu paturi realizate din paleţi, dulapuri din ţeavă şi lemn, doar strictul necesar, fără decoraţiuni inutile. O canapea oranj, câteva fotografii alb-negru şi un ulei pe carton de mari dimensiuni prins în cuie direct pe perete “îndulcesc” atmosfera.

Cluj Apartments - case cu poveste

Garden Apartment şi Garden Studio, amenajate la începutul lui 2014, sunt situate ultracentral, pe o stradă liniştită mărginită de tei, vizavi de Universitatea Babeş-Bolyai, într-o clădire de secol XIX, clasată monument istoric. Apartamentele au o arhitectură spectaculoasă, cu tavane boltite, din cărămidă aparentă, ce sunt iluminate cu câteva proiectoare. În Studio s-au păstrat toţi pereţii din cărămidă aparentă, lăsând vizibile trecerile create de-a lungul timpului în unele ziduri. Motivul pentru care Dacian a ales numele de Garden apartment este curtea interioară, plină de verdeaţă, desfăşurată în jurul unei magnolii uriaşe, şi înconjurată de o suită de coloane, unite prin arcade, ceea ce imprimă o imagine casă domnească de altădată.

Cluj Apartments - case cu poveste

Cu un astfel de apartament, oricât ai rămâne în Cluj, poţi construi o legătură specială, amintiri aparte, tocmai pentru că are viaţă şi nu păstrează ritmul depersonalizat, clinic, al unui hotel obişnuit. Oaspeţii Cluj Apartments sunt cei care îşi doresc o experienţă revitalizantă în atmosfera familiară a unei locuinţe frumoase, care caută să se rupă de stigmatul turistului de masă. Momentan, Dacian Morar nu are planuri pentru viitorul apartament pe care îl va amenaja, dar stă tot timpul cu ochii şi mintea deschise: “Totul depinde de spaţiul pe care reuşesc să îl găsesc, de specificul lui, de arhitectura şi atmosfera clădirii în care este amplasat. Când vizitez pentru prima oară un apartament, ideile mi se limpezesc repede, detaliile frumoase îmi sar în ochi de sub pereţii scorojiţi sau de sub straturile de praf. Iar dacă mă îndrăgostesc de un spaţiu, atunci restul chiar este doar o formalitate.”

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0