fbpx

Concert SoNoRo Conac la Alba Iulia

Un nou concert de muzică de cameră din seria SoNoRo Conac va avea loc vineri, 21 august, de la ora 20:00, la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Festivalul „Dilema Veche”.

Concert SoNoRo Conac la Alba Iulia

Programul serii cuprinde piese de Johann Sebastian Bach (Invențiuni pentru vioară, violă și violoncel/violă, BWV787), Wolfgang Amadeus Mozart (Duo în si bemol major, KV424), Frank Bridge (Lament pentru două viole) și Antonín Dvořák (Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74), în interpretarea muzicienilor Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Christian Naș (violă).

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați: conac.sonoro.ro.

Situată în interiorul cetății Alba Iulia, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail este cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania. Lăcașul deține două recorduri: este cea mai veche și totodată cea mai lungă (83 m în ax) catedrală din România.

Construcția catedralei a început în secolul al XI-lea, probabil prin anul 1009, odată cu întemeierea Episcopiei Transilvaniei de către regele Ștefan I al Ungariei. În imediata ei vecinătate, în dreptul portalului de vest, a fost descoperită fundația unei biserici de la mijlocul secolului al X-lea.

La mijlocul secolului al XII-lea au fost ridicate navele transversale ale catedralei. Lăcașul a fost distrus parțial de marea invazie tătară în anul 1242. Actuala catedrală a fost construită între anii 1246-1291 în stil romanic cu elemente de influență gotică. În nava laterală de sud se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, guvernator al Ungariei, cel al fiului său, Ladislau de Hunedoara, iar în nava nordică se află sarcofagul reginei Izabella și cel al lui Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei și rege (titular) al Ungariei. În absida navei laterale nordice se află capela Lazo unde pot fi observate câteva fresce din epoca Renașterii.

Concert SoNoRo Conac la Alba Iulia

Edificiul a servit drept catedrală a Episcopiei Transilvaniei, iar de la concordatul interbelic dintre România și Sfântul Scaun servește drept catedrală a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în octombrie, în clădiri de patrimoniu precum :

·       Biserica fortificată din Viscri (22 august 2015)
·       Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie 2015)
·       Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015)
·       Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (10 septembrie 2015)
·       Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad (11 septembrie 2015)
·       Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București (13 septembrie 2015)
·       Muzeul de Artă Timișoara – Palatul Baroc (octombrie 2015)

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0