fbpx

Banchiza Urbană: Cornel Lazia și a sa fascinație fotografică urbană

Fotograf interesat de mediul urban, Cornel Lazia recunoaște că în ADN-ul său vizual este înscrisă imaginea orașului din perspectiva apartamentului în care locuiește. Ne-am propus să înțelegem de ce prin câteva întrebări.

Cum aţi defini oraşul Bucureşti (cuiva care nu l-a văzut încă)?
Aş defini Bucureştiul că pe un oraş eclectic cu o personalitate destul de discretă dar îndeajuns de pregnantă. Este puţin haotic dar melanjul de stiluri îi dă un farmec aparte.

Ce anume dintr-un oraş provoacă ­– în mod creativ – un fotograf?
Cel mai important e cât de original şi autentic este respectivul oraş. Mă provoacă în mod special posibilitatea de a pătrunde în ecosistemul alcătuit din melanjul creat de locuitori, clădiri, stiluri de viaţă, un mix între mortal şi imortal, între efemer şi permanentă. În afară prezenţei acestui mix unic este foarte important cum rezonează fotograful cu acel oraş sau cu părţi din respectiva metropolă.

Care este locul dumneavoastră favorit din Bucureşti şi de ce?
Nu am un singur loc favorit, de fapt am un fel de scenariu favorit ce cuprinde mai multe posibile locaţii. Astfel momentul perfect este atunci când mă aflu în unul dintre parcurile Bucureştene (cele preferate sunt Herăstrău, Carol sau Cişmigiu) şi în liniştea relativă a acestor oaze pot auzi “respiraţia” oraşului dintr-o perspectivă relaxată şi detaşată. Dacă în contextul acesta pot avea şi o vedere către oraş cu atât mai bine. La fel de bine această perspectiva o pot regăsi şi pe un rooftop… Prefer totuşi parcurile pentru că ele presupun o imersiune în natură ce îmi da un contrapunct urbanului prezent în background.

Ce imagine a oraşului Bucureşti vă este cel mai aproape de suflet şi de ce?
Cea mai dragă şi apropiată imagine este fără îndoială panorama văzută zilnic de la ferestrele apartamentului în care locuiesc. Având în vedere că am locuit în acelaşi bloc din copilărie această imagine a oraşului este parte din ADN-ul meu vizual şi emoţional, lucru vizibil în multe din peisajele mele urbane precum şi în fascinaţia mea vizavi de oraşe şi aglomerări urbane în general.

Cea mai recentă expoziție foto din ciclul explorărilor urbane ale lui Cornel Lazia, Made to Measure, poate fi vizitată până în 25 noiembrie la ArtXpert Fine Art Consulting.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0