fbpx

Cornișă deschisă spre cer: imobilul de birouri BINARIUM

Fosta fabrică „Flacăra”, din Cluj, are acum o nouă identitate grație clădirii BINARIUM.
Frecvent pentru un dezvoltator, ideea conversiei nu este – din păcate – prima pe lista de opțiuni. De ce? E mult mai scump. Din ce cauză? Costurile construcției sunt mai puțin predictibile, iar nesiguranța de calcul a bugetului intervenției structurale și arhitecturale expune investiția unor riscuri ascunse.

Există însă și beneficii. Unul dintre ele se referă la onestitatea de a accepta – înainte să construiești în alb – că un oraș se poate dezvolta reconsiderând ceea ce are. E un beneficiu de atitudine. O construcție poate avea sens (am ocolit deliberat făcutul de sens atât de invaziv astăzi), asumându-și printr-un proiect inteligent resursa clădirii existente și accentuând prin nou vocația acesteia. Meritul echipei de arhitecți și structuriști Dico și Țigănaș este tocmai acela de a fi convins beneficiarul și chiriașul majoritar, o companie IT, că o intervenție pe structura existentă a fabricii „Flacăra” din Cluj și extinderea acesteia este cu mult mai potrivită decât demolarea.

img_5525

În planul construcției existente, cele patru șiruri de stâlpi, două de fațadă și două în câmp, au determinat organizarea spațială a nivelului curent cu, să-i spunem, un miez alungit. Acesta conține scara, grupuri sanitare, săli de reuniune, oficii de nivel și zone tehnice pentru instalații. Parcările sunt rezolvate în afara volumului remodelat, iar parterul e deschis transparent serviciilor de alimentație publică.

Atât angajații, cât și locuitorii cartierului au primit cu entuziasm noua clădire care trăiește prin spațiile interioare remodelate și un foarte generos parvis public. Morfologia fațadelor este accentuată de golurile dreptunghiulare existente, compuse elegant cu registrul orizontal nou, afirmat cu onestitate de limbaj. Acest nivel adăugat are o subtilă decalare peste cele patru niveluri existente, iar anvelopanta sa transparentă e aidoma cu articulația verticală.

Fâșia verticală – ce constă într-un atrium pe mai multe nivele și sisteme de circulații – este amplasată în capătul scurt, vestic. Ea funcționează conceptual și funcțional ca o arie de respirație a spațialității clădirii. Poate că perimetrul fiecărui nivel din noul atrium care desenează spațial-decalat curbe Bézier ce nu se suprapun reprezintă tocmai respirația clădirii. Atriumul ia rolul empatic al unei însuflețiri organice și fluidifică partiul fostei fabrici, conferindu-i o imagine nouă sesizabilă atât de aproape, cât și de departe.

img_5577-2

Clădirea are o nouă identitate interioară, exterioară și simbolică. Înălțimile din placă în placă foarte mari, de peste cinci metri, conferă o scară distinctă spațiilor de birouri. Ambientul interior este prietenos, pentru că, asemenea unor povești inubliabile, a fost domesticizat. Ce înseamnă să îmblânzești o clădire de birouri? Da, există un trend contemporan de a transforma locul de muncă, făcându-l să semene cu locuința.

Echipa de proiectanți condusă de Levente Kornis a recurs la elemente spațiale și materiale care pot evoca onorabil rezidențialul. Astfel, lemnul lamelar în infradosul plăcilor este alternat cu albul generos. Imaginea creată aduce mnemotica și percepția spațiului configurat mult mai aproape de așteptările noastre ale locului „de-acasă”. Clădirea nu doar creează așteptări, dar le și îndeplinește.

O amplă cornișă deschisă spre cer, amplasată la ultimul nivel, semnalează prezența unei terase sau felul în care volumul remodelat se închide într-o linie deschisă.

Proiect: BINARIUM; Amplasament: Str. Someșului nr. 14, Cluj-Napoca; Suprafață teren: 10 291 mp; Suprafață construită desfășurată: 16 000 mp; Proprietar: Taco Developments; Antreprenor general: Pad Invest; Proiect arhitectură: Dico și Țigănaș; Florin Dico, Șerban Țiganaș, șef de proiect – Levente Kornis, Echipa: Alexandra Rus, Alexandra Bendea, Andrei Spoială, Bogdan Dico, Carmen Brădățeanu, Ciprian Onețiu; Proiect structură: Dico și Țigănaș; Ingineri rezistență: Levente Kovacs, Paul Constantinescu, Ioan Iov, Ciprian Cătinean, Marius Filipan, Ioan Roșchiță, Laura Abrudan, Sabina Bulboacă; Instalații: Terax, terabit, pyronova, Dico și Țigănaș; Finalizat: 2017

Articol apărut în igloo #184 / iun-iul 2018

template_sitefb_revista-20

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0