fbpx

Crosses

Un fenomen religios iniţiat în secolul XVII, care are în centru adorarea Fecioarei din Talpa, Ruta del Peregrino adună în fiecare an aproape 2 milioane de oameni din diverse părţi ale Mexicului: în spiritul credinţei şi al gratitudinii, aceştia parcurg cei 117 kilometri ce traversează ţinutul muntos Jalisco. Şapte puncte de oprire au fost realizate de-a lungul traseului, proiectate de echipe diferite din întreaga lume, bine ancorate în peisaj şi cu o abordare esenţializată a fenomenului religios.

Text: Luiza Hanc
Foto: © Iwan Baan

The Crosses Lookout Point este cel de-al doilea proiect construit de-a lungul celor 117 kilometri ai traseului şi este situat la cea mai mare altitudine.

Forma pavilionului este simplă, aşa cum sunt de obicei proiectele cu target larg, intercultural. Un fel de tub rectangular rezultat ca fuziune a celor două direcţii care contează în acest tip de reper: cea plasată direct pe traseul de pelerinaj şi cea care facilitează privirea de ansamblu asupra peisajului arid. Semnificaţia acestor două dimensiuni – cea istorică şi cea ţintind spre viitor – transformă acest punct de belvedere într-un portal temporal ce depăşeşte limitele uzuale ale spaţiului, menit să ofere adăpost şi curaj tuturor celor care-l întâlnesc în drumul lor dificil, presărat cu obstacole. Din josul pantei, pavilionul pare că pluteşte deasupra peisajului. Una dintre cele două laturi ale pâlniei ortogonale este aşezată pe platforma muntelui, iar cealaltă se detaşează semnificativ de masivitatea topografiei printr-o consolă gigantică.

Decorativismul proiectului este nul. Pereţii simpli din beton nu au altă podoabă în afara cofrajului din lemn lăsat aparent, astfel încât joacă rolul unei pânze albe pe care vizitatorii îşi marchează prezenţa, momentul de răscruce, visele şi speranţele.

Biroul de arhitectură chilean Elemental este cunoscut pentru proiectele cu extensie socială şi culturală. Viziunea lui Alejandro Aravena şi a echipei sale a născut, de-a lungul anilor de activitate ai biroului, o serie de iniţiative cu beneficiar public, adresate ameliorării calităţii vieţii prin arhitectură, de la proiecte de locuinţe sociale la cele de (re)configurare a unor spaţii urbane.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0