Cum au văzut cinci fotografi nordici Bucureștiul
Joi seară, la sediul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, a avut loc vernisajul expoziției Microtopiile Bucureștiului – cartografierea și redefinirea orașului, o incursiune vizuală în peisajul urban bucureștean, rezultată în urma rezidenței a celor mai premiați cinci fotografi nordici la București. În cadrul proiectului București Memoria|Explorarea|Imaginarea Orașului, care lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, ARCUB i-a provocat pe cei cinci artiști să descopere microtopiile ascunse ale orașului.
În limbaj artistic și filosofic, ”microtopia” reprezintă un spațiu restrâns, idealizat, creat de o comunitate bine definită. Bucureștiul este un oraș fragmentat, în care numeroasele ziduri, garduri, stâlpi pe care îi vedem la tot pasul delimitează astfel de teritorii de sine stătătoare, deconectate de întreg (grădina din fața blocului, parcul).
Orașul este dominat de locuințe sociale din perioada comunistă, unde aproximativ 60% din populație trăiește în condiții extrem de dense, spații în care facilitățile recreative și culturale sunt aproape inexistente. Provocarea artiștilor scandinavi a fost să descopere aceste spații și să le reinterpreteze, profitând de perspectiva străinului aflat pentru prima dată la București.
Oddleiv Apneseth din Norvegia, Chris Maluszynski din Suedia, Milja Laurila din Finlanda, Ingvar Högni Ragnarsson din Islanda și Maja Nydal Eriksen din Danemarca sunt cei cinci fotografi care au locuit timp de o lună la București, în vara lui 2015. După ce au vizitat orașul, și-au ales zone bine definite, pe care să le fotografieze. Fie că a fost vorba de Delta Văcărești, ”cartierele-dormitor”, Bucureștii Noi sau Pipera, fotografiile surprind oamenii și visele lor și, de asemenea, modul lor de a compensa, de a se adapta la realitățile dure din jur și de a-și crea propriile microtopii.
„Pentru proiectul meu, Possible Playgrounds – Locuri de joacă posibile, am încercat să găsesc semnele unor microtopii într-un cartier obișnuit din oraș, Drumul Taberei. În loc să încerc să explorez în interiorul subculturilor sau al noilor tendințe radicale, am ales să mă concentrez pe un cadru comun, al condițiilor obișnuite de viață și de locuit. Drumul Taberei a fost, inițial, o microtopie comunistă. Un exemplu de planificare urbană de succes, în anii ’60, care oferea condiții confortabile de locuit, într-o zonă rezidențială aglomerată. Ce m-a șocat de la început a fost faptul că, aici, viața urbană e restrânsă, în mare parte, la locurile de joacă sau centrele comerciale.” spune artista Maja Nydal Eriksen, care a și curatoriat expoziția.
Expoziția foto Microtopiile Bucureștiului este deschisă până pe 20 septembrie, la sediul ARCUB, din strada Lipscani nr 84-90. Accesul publicului este gratuit. Orașul București are șansa de a deveni, în 2021, Capitală Europeană a Culturii. ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București derulează, în prezent, proiectul București Memoria|Explorarea|Imaginarea Orașului, un program platformă care susține candidatura orașului în cursa pentru acest titlu.