Cum se poate reinventa o bibliotecă
Se pregăteşte o nouă revoluţie în domeniul designului de interior: biblioteca digitală sub formă de tapet ecologic poate fi adaptată oricărui tip de spaţiu şi vă aduce toate cărţile preferate într-un format ergonomic, elegant şi uşor de folosit.
Proiectul care ne-a atras atenţia reprezintă următorul pas în cadrul iniţiativei bibliotecii digitale Vodafone. Amplasată iniţial în spaţii publice, aceasta s-a bucurat de un succes remarcabil şi, în prezent, este gata să îşi facă intrarea şi în casele românilor. Astfel, cei pasionaţi de noi tehnologii, dar în egală măsură de un stil de viaţă eco au acum posibilitatea de a-şi comanda şi personaliza biblioteca digitală direct la ei acasă, alegând cărţile preferate dintr-o colecţie în continuă creştere. Creat dintr-un material ecologic şi adaptabil oricărui tip de interior, tapetul digital reprezintă o evoluţie în domeniul designului şi o opţiune mult mai economică în comparaţie cu o bibliotecă clasică.
Principiul de funcţionare al tapetului digital este la fel de simplu şi ingenios precum designul său. Astfel, după alegerea template-ului dorit, a titlurilor preferate, a culorii elementelor decorative şi a unei fotografii care să personalizeze ansamblul, tapetul va fi livrat direct la domiciliul clientului şi va putea fi folosit oricând pentru citirea şi achiziţionarea de cărţi electronice. Pentru a „testa” versatilitatea noului produs, Vodafone a invitat trei cunoscuţi arhitecţi şi designeri români să conceapă propuneri de amenajări în care să fie integrat tapetul digital. Primul dintre aceştia care a răspuns apelului, Adrian Cancer, cunoscut pentru proiectele sale inovatoare, a fost atras atât de latura estetică a proiectului, fiind perfect conştient de faptul că, în zilele noastre, biblioteca a devenit un obiect decorativ mai mult decât unul practic, precum şi de ideea de a transforma un spaţiu nefolosit într-unul funcţional.
Arhitectul a ales să implementeze biblioteca digitală într-o casă de vacanţă, amplasând-o în living, unde, în mod normal, şi-ar fi găsit locul o bibliotecă clasică; noutatea ţine de faptul că se continuă şi într-o zonă în care cea din urmă nu ar mai fi avut spaţiu. Adaptarea proiectului bibliotecii digitale pentru locuinţe a scos la iveală o diferenţă fundamentală dintre spaţiul public, unde oamenii sunt dispuşi să accepte obiectele ca atare, şi cel privat, unde ei relaţionează mult mai intim cu acestea.
Mai precis, în cazul unui spaţiu de locuit, se poate vorbi despre o amenajare de succes atunci când interiorul reflectă personalitatea utilizatorului, prin estetica elementelor decorative alese. Această observaţie a dictat crearea mai multor opţiuni de customizare astfel încât prototipul rezultat să fie unul prietenos cu utilizatorul.