fbpx

Dada, între spiritualitate și vanitate_3

Ne aflăm în Cabaretul Voltaire pe Spiegelgasse 1 în Zürich și stăm de vorbă cu directorul instituției Domnul Adrian Notz. Deschiderea acestui local în forma actuală a avut loc în 2004, după o serie de proteste vehemente. Încheiem seria celor 3 episoade de interviu.

Înseamnă că Dada este la fel de actuală ca și acum un secol.

Sigur, dacă privim Dada ca o atitudine, ca o stare de spirit, ea este foarte actuală. Putem include aici teme ca homosexualitate, transsexualitate, multiculturalitate, diversitate în general și dorința de a explora spațiile aflate ”între”. Dacă vrem putem să mergem atât de departe încât să afirmăm de exemplu că Trump este un dadaist.

Ce ați recomanda succesorului dumneavoastră?

Nimic. Eu am început de la zero și am acumulat enorm în 15 ani. Consider că este mai valoros să nu recomand nimic tocmai pentru a lăsa loc liber pentru ceva complet nou, pentru ca noua persoană să-și facă propriile experiențe. Problema noastră de bază la Cabaret este să transmitem aspectul istoric iar pe de altă parte să actualizăm. Abordarea însă poate fi foarte diferită, atât a trecutului cât și a prezentului. Pentru mine de exemplu unul din aspectele cele mai interesante l-a constituit rolul misticismului în dadaism.

Despre asta se vorbește puțin.

Da. Se menționează mai mult aspectul provocator, scandalurile, rupturile de limite. Cu toate acestea Hugo Ball și alții au considerat misticismul ca o sursă din care se poate atinge o nouă dimensiune. Ei au observat că rațiunea, știința, mecanizarea, industrializarea se dezvoltă dar tot ele pot duce la războaie. Ca și astăzi de altfel când suntem confruntați cu o dezvoltare tehnologică razantă fără precedent. Ei au considerat că este necesară o explorare compensatorie a aspectelor mistice sau magice. Dacă considerăm gândirea tehnică de tip masculin divizată între drept și stâng, dadaiștii au propus o gândire de tip feminin care integrează dualitățile. Tema spiritualității era în acea vreme prezentă nu doar la dadaiști ci în toată avangarda artistică. Kandinski scria despre spirit în artă, Malevici cu suprematismul său se ridica deasupra tehnicii direct în cosmos, De Chirico s-a ocupat mult de metafizică. Spiritualitatea apare ca o soluție care transcende rațiunea și tehnologia. Azi este interesant să vedem ce afinități avem cu spiritualul, cu misticul, cu yoga etc… să ieșim din virtual și să pătrundem în real prin spiritual.

Tema spirituală nu e nouă.

Nu este nouă dar este actuală și într-un fel chiar mai puternică decât acum un secol. De exemplu pe atunci reclamele se refereau la fapte, la elemente relativ concrete. Azi suntem abordați la nivel emoțional: cumpărăm un detergent pentru că îl iubim, ne îndrăgostim de un automobil… alegem un politician de frică, nu pentru soluțiile raționale pe care le propune. Acum un secol Freud și Jung au deschis drumurile psihoanalizei și psihologiei. Ulterior ele au penetrat în economie, marcheting, comunicare care studiază tendințe și algoritme și se adresează publicului strict emoțional. Se poate specula că și dadaiștii sunt vinovați de această abordare pentru că au încercat să opună raționalului sentimentul. Totuși cred că atitudinea optimă nu o găsim opunând tendințele contrare, ori-ori, ci integrându-le. Consider că trebuie să rămânem în același timp emoționali și cu capul pe umeri.

Ce evenimente pregătiți în curând?

Chiar în această seară avem un artist Till Velten care ține o prelegere intitulată ”Cealaltă Maria” despre fenomenul stigmelor. Acesta este pe de o parte un concept religios, de exemplu se vorbește despre stigmele lui Isus. Pe de altă parte este și un concept psihologic, unii fanatici religioși în momente de extaz simt sau chiar au stigmele lui Isus. Am organizat înainte de Paște o întâlnire cu un medium care a făcut o demonstrație în care s-au combinat arta, religia și psihoanaliza cu privire la stigme. Mai avem o prelegere a starețului Urban de la Mânăstirea Einsideln despre felul în care era văzut corpul omenesc în mistica evului mediu. Am organizat aceste evenimente pornind de la interesele mistice ale lui Hugo Ball. Vom avea un alt eveniment în august cu preotul Christoph Sigrist de la biserica Gross Münster și o ultimă prezentare în noiembrie cu care vom încheia această temă.

Vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc toate cele bune.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0