fbpx

Dalian International Conference Center

Portul Dalian, un oraş de peste 6 milioane de locuitori situat în provincia Liaoning din nord-estul Chinei, pe malul a două mari – Marea Galbenă la est şi Marea Bohai la sud şi vest, a inaugurat în decembrie 2012 un nou şi spectaculos centru de conferinţe şi evenimente semnat de temerarul birou Coop Himmelb(l)au. Conceptul proiectului porneşte de la negarea „cutiei negre” ca principiu de rezolvare a sălilor de spectacole, propunând în locul unei arhitecturi claustrate, rupte de mediul înconjurător şi energofage un sistem inteligent şi inovativ de a utiliza lumina soarelui, ventilaţia naturală şi comunicarea vizuală cu exteriorul în beneficiul şi spre confortul fizic şi psihologic al utilizatorilor. Materializarea conceptului se realizează printr-o formă fluidă similară unui organism viu, pregătită să devină noua marcă identitară a metropolei.

Text: Catrinel Negru
Foto: © Duccio Malagamba, Cristiano Bianchi

Clădirea de plan triangulat adăposteşte şapte săli de conferinţe şi spectacole de forme şi dimensiuni variate, situate la nivelul al doilea al clădirii, cu capacitate între 200 şi 1 700 de locuri, dintre care volumul cel mai mare este dedicat Operei. Înălţimea sălii Operei defineşte înălţimea maximă a suprafeţei învelitorii, toate celelalte obiective fiind subordonate acesteia atât ca amplasament, cât şi ca dimensiune. Amenajarea interioară a sălii, cu balcoane albe de forme sinuoase proiectate pe fondul închis la culoare al plafonului, se înscrie în linia arhitecturală organică a proiectului.

Cele şapte săli cu structuri spaţiale individuale din oţel sunt accesibile dintr-un foaier în formă de potcoavă care se desfăşoară în jurul sălii de operă. La parter şi etajul întâi sunt amplasate spaţii deschise destinate publicului – hol de primire, casa de bilete, hol şi lounge VIP, restaurante, cafenele, spaţii expoziţionale, precum şi spaţii de lucru pentru utilizatorii din zona media – birouri, săli de şedinţe şi zone de vestiare pentru protagoniştii spectacolelor. Deasupra sălilor cu înălţime mai mică este amenajat un nivel cu spaţii publice şi diverse locuri pentru discuţii.

Faţada, realizată din structuri spaţiale din oţel, torsionate şi triangulate, este placată cu trei tipuri diferite de finisaje, care se concentrează pe zone diferite ale clădirii în funcţie de orientarea cardinală şi de funcţiunea spaţiilor. Primul tip de finisaj este cel „plin”, din benzi metalice perforate, care umbreşte spaţiul interior fără a rupe legătura cu mediul înconjurător, lăsând să se întrevadă variaţiile de lumină din cursul zilei: clădirea este astfel conectată la pulsul real al atmosferei exterioare. Al doilea tip de finisaj, derivat din primul, este cel complet vitrat, în care benzile metalice se ridică, se rotesc în jurul axei orizontale şi se transformă în parasolare. Acest sistem, specific spaţiilor publice din ansamblu, permite contactul vizual direct cu perspectiva oraşului, în timp ce parasolarele împiedică supraîncălzirea sticlei de faţadă şi, implicit, a spaţiului interior. Al treilea sistem, din elemente metalice prismatice şi triangulate, reflectă razele solare şi permite vederea limitată către exterior, în „tablouri” separate.

Acoperirea clădirii este o structură unitară din elemente spaţiale din oţel care definesc o suprafaţă cu multiple curburi şi faţete. La partea superioară, deasupra volumului Operei, sunt amplasate panourile solare şi grilele de evacuare a aerului cald interior; anvelopanta este realizată din panouri metalice şi luminatoare din sticlă termoizolantă cu protecţie solară, iar sub structura metalică triangulată este montat plafonul interior, alcătuit din fâşii independente printre care lumina naturală inundă spaţiile de dedesubt.

Clădirea utilizează la maximum energia naturală, regenerabilă, în primul rând datorită gestionării luminii solare şi a ventilaţiei naturale din toate spaţiile publice (admisie de aer proaspăt, rece, prin parasolarele cu reglaj automat de la partea inferioară a clădirii şi eliminare de aer cald pe la partea superioară a învelitorii) şi în al doilea rând prin captarea energiei hidrotermale a mării – un rezervor de energie practic inepuizabil – prin intermediul căreia se realizează climatizarea şi încălzirea spaţiilor.

Designul inovativ al Centrului de Conferinţe Dalian este susţinut în cele mai mici detalii de grija acordată sustenabilităţii proiectului şi prin abordarea spaţiilor din perspectiva utilizatorilor, transformând sculptura spectaculoasă într-un obiect care trăieşte prin şi pentru vizitatorii săi.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0