De data asta, votez!
Consiliul Arhitecților din Europa a lansat manifestul „Obținerea durabilității în mediul construit”. Scopul documentului este acela de a promova politicile arhitecturale cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European, care au loc în perioada 23-26 mai 2019.
Manifestul arhitecților europeni pentru creșterea calității vieții a fost transmis Parlamentului European. Conferința Europeană pentru Politici de Arhitectură promovează obiectivele manifestului ACE și susține rolul și impactul acestora asupra calității stocului de locuințe pe termen lung.
„Consiliul Arhitecților din Europa a publicat un manifest prin care le transmite viitorilor membri ai Parlamentului European necesitatea promovării durabilității și calității mediului construit. Versiunile în limba engleză și franceză au circulat în toate țările, fiind trimise tututor candidaților, uneori chiar și în limba națională. Acesta a fost folosit în întâlnirile directe cu candidații și a fost menționat în media locală. Este a doua oară când un astfel de manifest a fost publicat, după alegerile trecute. Putem vedea că subiectele promovate au fost mai prezente pe agenda politică europeană și națională, și că multe țări și-au asumat responsabilitatea față de calitatea vieții în mediul construit”, a declarat Eugen Pănescu, reprezentantul Ordinului Arhitecților din România în board-ul Consiliului Arhitecților din Europa. Manifestul a fost prezentat și în România în cadrul unor serii de discuții cu candidații români la Parlamentul European.
„Deși Ordinul Arhitecților din România este o organizație apolitică, asemenea tuturor organizațiilor profesionale ale arhitecților din Europa, politicile publice și reglementările se află pe lista noastră de priorități. Cu ocazia Conferinței Europene pentru Politici de Arhitectură, care va avea loc la București în luna iunie, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, invităm toți cetățenii europeni să înceapă un dialog deschis despre viitorul nostru comun”, a declarat Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România.
„Prin colectarea și filtrarea din anii trecuți a priorităților de top în toate statele membre ale Uniunii Europene, Consiliul Arhitecților din Europa invită toți viitorii membri ai Parlamentului European să conlucreze cu arhitecții: să sprijine educația și perfecționarea profesioniștilor, în special prin viitoarea revizie a Directivei privind recunoașterea calificărilor profesionale; pentru a atinge o calitate înaltă a arhitecturii și Baukultur, prin Planul de lucru al Consiliului UE pentru cultură și prin legislația privind achizițiile publice; pentru încurajarea statelor membre să găsească soluții rapide la problema lipsei locuințelor accesibile, de calitate, în multe regiuni din UE și să reconsidere legătura dintre schimbările climatice și mediul construit”, a declarat Eugen Pănescu.
Prin intermediul manifestului ACE, organizațiile profesionale ale arhitecților și-au exprimat interesul de a colabora cu instituțiile locale și europene pentru a oferi documentare, cunoștințe și expertiză pentru a pune în aplicare măsuri specifice cu scopul de a atinge aceste obiective.
Alinierea nivelului de pregătire în arhitectură la standardele internaționale, precum și alte teme despre durabilitatea mediului construit sunt doar câteva dintre subiectele care vor fi dezbătute în cadrul Conferinței Europene pentru Politici de Arhitectură „Future Shapers”.
Conferința, găzduită în mod informal de ţara deținătoare a Președinției Consiliului Uniunii Europene, va avea loc în București, pe 12 iunie 2019. Evenimentul este organizat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ordinul Arhitecților din România.
Conferința Europeană pentru Politici de Arhitectură este și un bun prilej de informare publică privind importanța politicilor integrate de arhitectură – rolul și impactul lor asupra calității vieții, întrucât conștientizarea și înțelegerea rolului practic, psihologic și cultural al mediului construit depinde într-o mare măsură de valoarea pe care societatea i-o atribuie. De aceea, evenimentul va fi transmis prin live streaming de către organizatori și va putea fi urmărită în toată Europa.
Conferința Europeană pentru Politici de Arhitectură (ECAP R02019) este co-finanțată din timbrul de arhitectură, un fond dedicat promovării culturii mediului construit în societate.
***
Despre ACE – ace.cae.eu
Consiliul Arhitecților din Europa (ACE) este o organizație non-profit fondată în Treviso (Italia) la 11 mai 1990 prin fuziunea dintre fostul Comitet Liaison al Arhitecților Europei Unite (CLAEU) și fostul Consiliu al Arhitecților din Europa (CEA). De atunci, guvernanța sa a evoluat constant pentru a-și atinge țelurile și obiectivele. Structura de lucru a ACE este concepută astfel încât să mențină și să asigure un nivel ridicat de eficacitate în domeniul politicilor arhitecturale și profesionale europene. Maniestul ACE poate fi găsit la acest link.
Despre MDRAP – mdrap.ro
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice – MDRAP este autoritatea administrației publice
centrale în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor, având în această calitate atribuții atât privind asigurarea cadrului strategic, de politici publice și de reglementare, cât și de diseminare a bunelor practici și de formator de opinie. În cadrul programului PRES RO2019, MDRAP organizează o serie de evenimente și întâlniri ale experților, directorilor generali și miniștrilor responsabili cu problematica urbană și teritorială.
Despre OAR – oar.archi
Ordinul Arhitecților din România este organizația profesională de interes public, definită prin Legea 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect care are atribuții privind reglementarea profesiei dar și dezvoltarea culturii urbane (baukultur) în sensul creșterii calității și educației locuitorilor cu privire la calitatea arhitecturii și urbanismului.
Despre ECAP
Seria de conferințe europene dedicate politicilor arhitecturale reprezintă un eveniment itinerant informal, găzduit din anul 2000 în diferite țări care dețin Președinția Consiliului UE și are ca scop impulsionarea politicilor de arhitectură și schimbul de experiență între statele europene. Ediția de anul acesta de la București se va desfășura sub titlul: Future Shapers și subliniază rolul activ al factorilor de decizie, al arhitecților șefi, al comunității profesionale, al mediului de afaceri și al societății civile în modelarea politicilor arhitecturale viitoare ca pilon de bunăstare socială.
Mai multe informații la:
Alexandra Stoica, Ordinul Arhitecților din România / alexandra.stoica@oar.archi, 0722.258.866
Maria Besnea, DăscuBorțunOlteanu / maria.besnea@dbopeople.ro, 0723.256.279