fbpx

De la educaţie la practică

Situată în valea Huechuraba, la nord de capitala Santiago, recent finalizata Facultate de Economie reprezintă prima etapă a proiectului unui nou campus ataşat Universităţii Diego Portales. Cu o structură definită de faţadele din beton aparent, ea contrastează – atât la nivel estetic, cât şi de intenţie – cu pereţii de sticlă ai clădirilor de birouri din vecinătate.

Text: Anca Rotar
Foto: Fernando Guerra, FG+SG fotografia de arquitectura

De la educaţie la practică

 În acelaşi timp, volumele facultăţii caută să stabilească o relaţie cu contextul geografic al zonei, profitând de pantele naturale prin amplasarea teraselor la diferite înălţimi şi amenajarea parcului generos ce unifică complexul. Conceptul din spatele proiectului de arhitectură a fost de a crea o serie de structuri care să ducă cu gândul la ideea de permanenţă şi stabilitate, întruchipând angajamentul de lungă durată pe care instituţia şi-l asumă. De asemenea, autorii proiectului şi-au dorit să stabilească o relaţie evoluţi-onară între clădirea facultăţii şi importantul centru de afaceri recent dezvoltat în vecinătate, progresia de la formare la practică fiind sugerată prin trecerea de la aspectul dur, neprelucrat al betonului la supleţea şi dinamismul sticlei ce defineşte turnurile de birouri din jur. Noul complex academic constă în trei volu­me principale decalate în aşa fel încât să urmeze pantele naturale ale terenului, amplasat la poalele dealului San Cristobal.

De la educaţie la practică

Volumul gândit ca o succesiune lineară de planuri orizontale, găzduieşte o serie de facilităţi comune şi publice, precum biblioteca facultăţii, un auditorium şi un bufet. Cele două corpuri verticale care se sprijină pe această bază adăpostesc sălile de curs ale facultăţii, dispuse pe opt niveluri, şi, respectiv, spaţiile dedicate studiilor post-universitare şi zona administrativă. Comunicarea între cele trei volume se reali­zează prin intermediul a tot atâtea terase dezvoltate pe dublă înălţime, prima accesată prin intrarea principală, iar celelalte două deservind etajele superioare. O serie de coridoare exterioare urmăresc faţada de vest, camuflate de obloane verticale de dimen­siuni mari, în timp ce faţada estică este placată cu sticlă decorativă, care ajută la reglarea nivelului de ventilaţie şi a cantităţii de lumină ce pătrunde în interior. Prezenţa ve­getaţiei perene pe faţade contribuie, de asemenea, la confortul utilizatorilor clădirii, asigurând nivelul optim de umiditate în timpul lunilor calde. Volumul ce găzduieşte zona de studii post-universitare este caracterizat de un plan rectangular, cu o curte interioară generoasă şi o grădină amenajată pe acoperiş, ce subliniază legătura dintre viaţa de zi-cu-zi a proiectului şi contextul său.

De la educaţie la practică

Faţadele sunt punctate de numeroase ferestre de dimensiuni mici, ce creează o impresie de dinamism şi ludic. Observat în totalitate, ansamblul apare ca solid, dens şi, în acelaşi timp permeabil – prin prezenţa vegetaţiei care sugerează trecerea anotimpurilor – constituind o entitate a cărei prezenţă va deveni, în timp, din ce în ce mai puternică. Parcul, în sine un orga­nism viu aflat în continuă evoluţie, separă, fără a izola, complexul universitar de cartierul de afaceri. Mai mult, complexul Facultăţii de Economie ilustrează în mod expresiv caracterul sustenabil al noului campus, intenţia de a avea un impact minim asupra mediului fiind evidentă în toate aspectele sale, de la proiectul de arhitectură la amenajarea peisagistică şi facilităţile tehnice.  

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0