fbpx

De neratat: Art Safari no. 9 sezonul primăvară-vară

TEXT: Manuela Zipiși; FOTO: courtesy of Art Safari

Acum nouă ani în piața George Enescu din București, nu departe de Ateneu, un cort imens ne invita să ne bucurăm diferit de arta contemporană (& more). Povestea se numea Art Safari și, de atunci, nu numai ca s-a nuanțat în feluri nebănuite, oferindu-ne șansa de a ne delecta anual cu mici comori ale patrimoniului muzeal național sau de a rămâne conectați la fenomenul artistic contemporan, ci ne-a oferit și ocazia de a descoperi clădiri bucureștene neaccesibile în mod obișnuit marelui public.
Una dintre acestea, Palatul Dacia-România (Lipscani 18-20), va fi pentru al doilea an consecutiv cadrul central al primului sezon expozițional Art Safari din 2022 (12 mai-7 august). Până săptămâna viitoare, câteva motive pentru a vă trece Art Safari în calendarul de primăvară-vară.
Marcel Iancu, Amsterdam, 1960, colecție privată
1. Marcel Iancu
Opera lui Marcel Iancu (pictor, arhitect, grafician, eseist) este o permanentă inspirație, grație complexității sale. Sinonim cu avangarda și cu arhitectura modernistă a anilor 1920-1930, Marcel Iancu este prezent în acest an cu lucrări în cadrul pavilionului „Marcel Iancu. Reconstruind artele România-Israel”, curatoriat de Raya Zommer-Tal (directorul Muzeului Janco Dada, Israel).
Theodor Aman, După petrecere (Natură statică cu fructe și vin franțuzesc) [1883]

2. Theodor Aman
Pictorul Theodor Aman este o altă personalitate artistică prolifică ale cărui picturi abia așteptăm să le (re)vedem la Art Safari. Până atunci, și dacă nu ați ajuns deja, casa pictorului, o bijuterie artistic-arhitecturală devenită Muzeul Theodor Aman (C. A. Rosetti 8) se poate vizita.

Picasso, Le Tricorne

3. Dali & Picasso
Oricâte opere semnate Dali sau Picasso am fi văzut prin muzeele lumii, probabil vom descoperi în premieră ipostaza de scenografi, costumieri și graficieni a celor doi artiști. Lucrările s-au produs cu ocazia spectacolului de balet Pălăria cu trei colțuri de Manuel de Falla, iar Picasso a realizat inclusiv machiajul dansatorilor.

 4. Irina Dragomir
„Roșu, galben și albastru” este tema sub care suntem invitați să vedem lucrările artistei contemporane Irina Dragomir. Feminitatea sub diverse ipostaze este chestionată în această expoziție curatoriată de către Alexandru Rădvan.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0