fbpx

Debut, Zilele Casei Enescu – explorări și exerciții cultural-muzicale

În primele zile din luna iulie Fundaţia Pro Patrimonio a pornit energic activitatea de cercetare şi cartare a meşteşugurilor şi meşteşugarilor din jurul Casei lui George Enescu de la Mihăileni în cadrul proiectului „Zilele Casei Enescu – explorări și exerciții cultural-muzicale”.

După 7 ani de la semnalarea pericolului de distrugere ireversibilă, vara aceasta se încheie restaurarea Casei lui George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoşani, și pregătim deschidera porților către comunitate. Cu sprijinul AFCN şi UiPath Foundation, Fundaţia Pro Patrimonio a pregătit în acest sens o serie de activități educaționale și evenimente culturale tematice. Acestea sunt menite să o readucă la viață în contextul zilelor noastre și să ajute un public cât mai divers să conștientizeze valoarea culturală a casei și potențialul acesteia de a se redefini în contemporan, prin prisma valorii sale muzical-memorialistice și arhitecturale, dar și prin oportunitatea  poziționării acesteia în jurul unor importante resurse naturale și umane.

Proiectul „Zilele Casei Enescu – explorări și exerciții cultural-muzicale” se va desfășura pe o perioadă cumulată de aproximativ trei săptămâni în această vară şi foloseşte experienţa acumulată în patru ani de ateliere de Educaţie pentru Patrimoniu pe care fundaţia le-a realizat în jurul altor obiective de patrimoniu – Conacul Perticari-Davila, Conacul Neamțu și Vila Golescu – de care se ocupă constant. Sunt preluate în acest program elemente din ghidul „Educație pentru Patrimoniu” (http://bit.ly/GhidEducatiePentruPatrimoniu) și sunt introduse elemente dedicate de muzică, specifice locului. Întreg demersul este completat de o cercetare specifică a resurselor locului, ce vizează în primul rând materialele, meșterii, sunetele și poveștile zonei.

 O cercetare și o cartare creativă a resurselor culturale ale locul a debutat deja între 1-4 iulie 2020. Pe o rază aproximativă de 50 – 60 km în jurul obiectului de arhitectură – Casa lui George Enescu din Mihăileni – două echipe au patrulat timp de patru zile. Traseul a avut la bază hărțile de meșteri existente online precum şi informații prețioase și bogate culese de la muzeele de etnografie și centrele de informare turistică din zonă la care s-au adăugat indicii oferite chiar de oamenii locului. Abundența meșterilor din aceste locuri a obligat echipa de cercetare să facă o selecție forțată a vizitelor pe teren și să păstreze deschise pistele de cercetare și pentru alte dăți. În total au fost vizitaţi 25 de meșteri iar în urma acestei activităţi echipa de proiect s-a familiarizat la pas prin sate, orașe şi muzee de profil cu diferențele și asemănările culturale ale Bucovinei și Moldovei.

Chiar dacă tema acestui proiect se limitează la cercetare, ideile noastre de viitoare colaborări au pornit deja la drum cunoscând meșteri atât de pricepuți și din domenii atât de variate. În experiența maraton a cercetării de teren am cunoscut: fierari, împletitori, sculptori și tâmplari, pietrari, pielari, sticlari și țesătoare. La fel ca și în cercetarea de la Câmpulung Muscel, din jurul Vilei Golescu, am rămas impresionați atât de bucuriile cât și de greutățile fiecărui meșteșug. Păstrarea și readaptarea tuturor acestor tradiții la prezent sperăm să facă cândva obiectul unei viitoare colecții Honest Goods a Casei Enescu și să incite cât mai mulți oameni să acceseze resursele umane și culturale existente în apropiere– Andreea Machidon, arhitect şi coordonator al programului Educaţie pentru Patrimoniu – Fundaţia Pro Patrimonio.

Informaţiile bogate adunate se vor concretiza într-o viitoare hartă a meşterilor şi a resurselor din jurul casei. În luna august urmează o caravană educațională pentru patrimoniu ce-i va pune într-un mod practic și ludic pe copii în rolurile de specialiști din domeniul patrimoniului (urbanist, arhitect, istoric și peisagist), ateliere cinematografice și de animație, un atelier surpriză de tip DIY precum şi provocarea realizării și îngrijirii unei mici grădini la Casa lui George Enescu din Mihăileni. Vor fi organizate seri de filme în comunitate și un eveniment festiv, alături de o expoziție online a proiectului, adresate unor grupe de public cât mai diverse. Sunt adunate astfel cercetările și experimentele creative cumulate și sunt aduse în atenţia oamenilor opera și viața lui George Enescu, în contextul celebrării zilei acestuia pe 19 august și a marcării internaționale a anului Beethoven.

În funcţie de evoluţia pandemiei COVID-19 şi de restricţiile ce pot să apară acest program poate avea modificări.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0