DELTACRAFT meșteșug + design contemporan în premieră în România
Colecția DELTACRAFT meșteșug + design contemporan a fost prezentată în premieră în România, duminică, 29 noiembrie, în cadrul unui vernisaj organizat la Galeria Galateca din București, de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Trei designeri români contemporani: Ana Botezatu, Pop Emese și Ciprian Manda și 11 meșteșugari din Delta Dunării: Toader Calciu, Paraschiva Gălățeanu, Paraschiva Constantin, Florica Arion, Jenica Nicolae, Mircea Ghincu, Florian Toma, Costel și Verginica Crimschi, Costel Moise, Gabi Iaba se află în spatele celor 13 obiecte de design contemporan, care îmbină designeul românesc progresiv cu meșteșugurile din Delta Dunării.
Curatorii acestei expoziții sunt: Marlene Stanciu și Mihai Sibianu de la KraftMade, despre care v-am povestit mai multe și în acest articol: https://www.igloo.ro/articole/kraftmade-sau-cum-sa-dai-putere-mainilor/
Amprentă a multiculturalității etnice a celor 12 etnii care trăiesc în Deltă, colecția DELTACRAFT a stârnit interesul publicului având în vedere prezența numărui mare de vizitatori aflați doar în prima seară de prezentare a expoziției. Prezentă la vernisaj Pop Emese a vorbit despre experiența de a lucra obiectele DELTACRAFT spunând că ”întotdeauna m-au atras materialele neconvenționale, probabil că acesta a fost unul dintre motive pentru care am și fost invitată să particip în acest proiect. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu materialele tradiționale și să le transpun apoi în obiecte moderne, de exemplu, plasa de pescuit este un ștergar postmodern pentru care am folosit motivele tradiționale pe care le-am văzut în casele oamenilor. Proiectul DeltaCraft a fost o experiență impresionantă pentru mine și sper să-l continuăm”.
De asemenea, Ciprian Manda prezent și el la vernisaj a vorbind despre implicarea în proiect și în realizarea colecției: ”La început am fost intrigat de conceptul unui atelier de creație ce combină designul contemporan cu meșteșuguri și tradiții vechi. M-a atras gândul contactului cu lumea Deltei, un loc ce l-am cunoscut doar tangențial până atunci. Nu în ultimul rând m-a atras faptul că voi colabora cu alți designeri/artiști. Privind înapoi, DeltaCraft a însemnat multă muncă, multe provocări de depașit, dar cei mai importanți au fost oamenii deosebiți cu care am lucrat și care mi-au devenit prieteni dragi.”
Expoziția a cunoscut pentru prima dată succesul în cadrul Vienna Design Week 2015, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de design din Europa. Proiectul expozițional DELTACRAFT meșteșug + design contemporan poate fi vizitat acum și în București în următoarea perioadă până pe 4 decembrie inclusv, la Galeria Galateca din C.A. Rosetti nr. 2-4.
Cele 13 obiecte expuse sunt ilustrative pentru tehnicile meșteșugărești uzuale. Acestea sunt lucrate din resurse naturale locale – pământ, piatră, lemn, piele și papură invocând un stil de viaţă sustenabil –procurarea hranei, puterea comunitară și explorează memoria locului. Colaborarea dintre meșteșugarii tradiţionali și designeri are scopul social de a-i pune la curent pe meșteri cu cerinţele pieţei contemporane, de a găsi soluţii pentru ameliorarea sărăciei din această zonă izolată.
Pentru designeri, acest tip de experienţă mediază trecerea către o abordare responsabilă a procesului de design, sustenabilă din punct de vedere natural și conștientă din punct de vedere cultural. Curatori ai colecției: Marlene Stanciu și Mihiai Sibianu, inițiatorii KraftMade.
Colecția DELTACRAFT meșteșug + design contemporan a fost realizată în cadrul proiectului ”DeltaCraft”, inițiat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în parteneriat cu KraftMade și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea (ICEM). Proiectul este cofinanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.
Mai multe informații despre obiecte, designeri și meșteri, aici: www.deltacraft.ro