Design extrem (I). Sauna care invită la visare: Oul solar
Luminile Nordului au consistenţa nevăzutului şi a secretelor pe care le păstrezi numai pentru tine. Undeva în Suedia, există Kiruna, cel mai nordic oraş al ţării, unde cerul şi pământul comunică în mod special. Din adâncurile minei de fier până la sateliţii care aspiră să pătrundă misterele Universului, la Kiruna fascinaţia pentru lumină este prezentă peste tot. Chiar şi pe dealurile înzăpezite din împrejurimi, la Luossabacken, unde doi artişti din Stockholm, Mats Bigert şi Lars Bergström (Studio Bigert & Bergström) au amplasat, într-o formă inedită, unul dintre cele mai îndrăgite simboluri ale Nordului: sauna. Având un rol important în cultura urbană nordică, sauna este cadrul care facilitează coeziunea comunităţii şi spaţiu al reveriei şi al aşezării gândurilor în pace.
Cei doi artişti şi-au denumit sauna „Oul solar”, iar titlul nu este nici pe departe metaforic. În spaţiul creat de cei cinci metri înălţime şi patru metri lăţime, 69 de piese distincte compun oul-saună. În exterior, sauna reflectă peisajul înconjurător graţie oglindirii oţelului inoxidabil din care sunt realizate panourile. Soarele, zăpada, cerul şi pământul se întâlnesc, astfel, într-un tablou al încântării. În interior, atmosfera relaxantă şi primitoare este conturată prin întâlnirea a două esenţe lemnoase: pinul şi plopul. Dar piesa de rezistenţă se află în centrul saunei sculpturale: soba cu lemne, în formă de inimă, la căldura căreia ideile mici sau mari pot prinde contur. Sauna de pe deal poate fi remontată în oricare parte a oraşului, fiind un adevărat simbol al recentei transformări a acestuia. Iar recent a reuşit să treacă graniţele ţării, căci proiectul a fost amplasat până luna trecută în curtea Institutului Suedez din Paris.
Ceea ce înseamnă că experienţa poate fi trăită oriunde şi că „oul solar” suedez devine, dincolo de originalitate şi inedit, un loc unde localnicii şi turiştii se pot întâlni, discuta şi visa împreună.
Articol apărut în igloo 181 [dec 2017 – ian 2018]