Designs of the Year 2014
Design Museum din Londra a anunţat cele 76 de nominalizări la Design of the Year 2014: the very best în arhitectură, design digital, fashion, mobilier, grafică, design de produs şi transport, la nivel global. Proiectele nominalizate sunt expuse în muzeu între 26 martie şi 25 august, iar finaliştii fiecărei categorii şi marele câştigător al ediţiei a şaptea a competiţiei Design of the Year vor fi anunţaţi curând.
Votul publicului pentru fiecare proiect (introdus începând de anul trecut) poate fi urmărit pe site-ul construit de către cei de la The Beautiful Meme (care au realizat de altfel întreaga campanie de advertising a evenimentului): www.designsoftheyear.com
Platformele de informare puse la dispoziţia celor interesaţi sunt generoase: pe site-ul muzeului găsim chiar o mică bibliotecă online de design, având în vedere că fiecare proiect din listă are link direct spre site-ul autorului. Proiectele sunt impresionante, prin scară, numele autorului, inovaţie, ceea ce era de aşteptat în contextul dat: „aplicaţia care a bătut player-ul sau telefonul mobil pe care-l poţi construi singur – o să vină o vreme în care celelalte muzee o să expună lucruri din astea”, găsim în prezentarea evenimentului. Într-adevăr, expoziţia reflectă cam tot ce este actual şi cutting-edge în lume. Premiile anilor trecuţi includ identitatea vizuală a Bienalei de la Veneţia (grafică, 2013) sau torţa olimpică semnată Barber & Osgerby (2012).
Lego Calendar – Design: Adrian Westaway, Clara Gaggero, Duncan Fitzsimons, Simon Emberton; nominalizare la categoria Digital. Foto: vitaminsdesign.com
Calendarul este un time planner inventat pentru un studio, având coduri de culoare care să reprezinte timpul petrecut pentru fiecare din proiecte. Este în întregime realizat din piese Lego dar, în momentul fotografierii cu un smartphone, toate evenimentele şi timing-urile de pe calendarul de pe perete sunt sincronizate cu un calendar digital.
The Grand SEABOARD – Design: ROLI; nominalizare la categoria Produs. Foto: ©ROLI Ltd. 2014
Este o reinterpretare a unui pian, clapele au forma unor valuri fine care oferă posibilitatea unui real-time discret şi continuu, un control tactil prin gesturi tridimensionale. Designul combină minimalismul contemporan şi calitatea prelucrării tradiţionale.
Drone Shadows – Design: James Bridle / booktwo.org; nominalizare la categoria Grafică. Foto: ©James Bridle
Serie de instalaţii urbane – outine-uri de avion militar scara 1:1, realizate de către James Bridle. Au apărut în Marea Britanie, Turcia, State Unite, Brazilia şi fac parte din blogul său personal, activ din 2006 – booktwo.org – dedicat literaturii, tehnologiei şi networking-ului.
Ripple Table – Design: Benjamin Hubert; nominalizare la categoria Mobilier. Foto: ©Benjamin Hubert
O masă lungă de 2.4 metri, construită din foi de furnir asamblate asemenea cartonului presat, foarte uşoară, dar în acelaşi timp foarte rezistentă. Permite folosirea de material mai puţin (deci reducerea amprentei de carbon a obiectului) şi o manevrabilitate ridicată, datorită greutăţii mici.
FRAC CENTRE – Les Turbulences, Orléans. Design: Jakob + MacFarlane, nominalizare la categoria Arhitectură.
Conceput de către arhitecţi ca fiind atât un peisaj, cât şi o suprafaţă topografică, pavilionul faţetat, realizat din beton şi aluminiu, trimite spre un flow de informaţie digitală. Volumul, lumina şi imaginea lucrează împreună pentru a comunica, revela, provoca şi informa – arhitectural.