fbpx

Designul speranței

Situată în sectorul 3 al Capitalei, în zona Pieţei Sf. Vineri, Clinica Maria este prima clinică din România care oferă terapiile necesare recuperării şi integrării în societate a copiilor ce suferă de autism, ADHD, sindrom Down, retard psihomotoric, hidrocefalie şi tetrapareză spastică, precum şi consiliere specializată pentru adulţi. Deschis, colorat şi dinamic, proiectul de amenajare interioară transmite un mesaj despre optimism, comunicare şi speranţă, ce reflectă întocmai misiunea instituţiei.

Text: Anca Rotar
Foto: Moka Studio Design

Designul speranței

Strada pe care se află sediul clinicii e de­finită de prezenţa unei arhitecturi ve­chi, mai precis, în stil neoromânesc, şi marchează astfel, din start, trecerea de la agitaţia şi zgomotul metropolei spre o zonă mai calmă şi la o scară mai redusă, potrivită instaurării unei at­mosfere de încredere. Casa ce găzduieşte clinica este în regim S+P+1E+M şi a fost consolidată şi reabilitată pentru a putea găzdui în si­gu­ranţă activităţile de terapie.

Designul speranței

De asemenea, clă­­dirii existente i s-a adăugat un corp nou, ce­le două fiind legate printr-o casă a scă­rii co­mună. Principala provocare legată de ame­na­jarea interioară a fost găsirea unui limbaj care să le fie apropiat şi principalilor utilizatori ai spaţiului, copiii care au nevoie de un tip special de terapie. Astfel, centrul apare ca un loc de tran­zit – în acelaşi timp refugiu şi poar­tă – între lumea cunoscută de aceşti copii, ce­nu­şie şi poa­te prea rece, şi o lume mai colo­rată, cu mai multe posibilităţi.

Designul speranței

Designul speranței

Organizarea spaţiilor a fost realizată în aşa fel încât obiectele şi obiectivele prind viaţă gradual, generând un mediu în care se regăsesc oglindite tehnicile terapeutice folosite – inclusiv cele alternative precum arterapia, dramoterapia, dansterapia, terapia prin flori şi terapia prin culoare –, iar accentele ludice subliniază caracterul cald şi deschis al consilierii oferite. Mobilierul a fost realizat în întregime la co­mandă, special pentru acest proiect, pentru a co­respunde cerinţelor foarte specifice ale func­ţiunii. Principalele săli de terapie sunt organizate la parter şi etaj, în timp ce spaţiul mai intim al mansardei găzduieşte cabinetele de psihologie şi consultaţie individuală, precum şi birourile personalului. Mesajul umanitar transmis de funcţiune se reflectă pe deplin în proiectul de design interior, atenţia acordată atmosferei şi nevoilor specifice fiind punctele care i-au asigurat succesul.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0