fbpx

Despre bijuterie cu Mihaela Zvinca

Cum printre cei mai creativi tineri designeri o veţi putea găsi şi pe Mihaela Zvinca, ne-am gândit să redăm aici interviul publicat în numărul de martie al revistei igloo, în cadrul dosarului dedicat designului românesc la feminin.

Despre bijuterie cu Mihaela Zvinca

Când şi cum te-ai hotărât să intri în lumea designului? A existat vreo întâlnire care te-a marcat?

Am început să fac design de bijuterie în anul 2001. Studiasem Arte Decorative la Liceul „Nicolae Tonitza” din Bucureşti şi eram studentă la secţia Restaurare a Facultăţii de Teologie, aşa că designul de bijuterie nu a fost decât abordarea unei alte forme de manifestare a artei decorative. În anul 2002, am aflat de concursul „Tineri Designeri” organizat de Doina Levintza şi m-am înscris la ediţia cu tema „Accesorii Vestimentare” şi am câştigat premiul. Am mai primit o menţiune la ediţia următoare, unde am ţinut să particip, apoi mi s-au deschis o mulţime de oportunităţi. Doina Levintza a fost unul dintre oamenii care mi-au marcat traseul profesional. Îi admir talentul, profesionalismul, relaxarea şi modestia.

Care îţi sunt sursele de inspiraţie zilnice şi mai generale, pe termen mai lung? Cum arată/trebuie să arate spaţiul unde lucrezi?

Sursele generale de inspiraţie sunt arta pop, arta grafică, arta contemporană, arhitectura Bauhaus, arta bizantină, fotografia, însă sursa principală rămân albumele de familie, pentru că una din temele mele preferate este Amintirea. Mi-am orientat munca în două direcţii: colaj pe diferite suporturi, unde mesajul este o naraţiune exprimată prin imagini figurative şi piese mici inspirate din arhitectură, unde primează joaca cu proporţiile. Atelierul meu este un loc spaţios şi luminos situat în inima Bucureştiului. Atunci când lucrez, am nevoie de singurătate, însă în acelaşi timp vreau să fiu în mijlocul acţiunii.

Despre bijuterie cu Mihaela Zvinca

Care este cea mai importantă/fericită realizare de până acum?

Am lucrat cu multă poftă la colecţia „Play Time”, inspirată de universul copilăriei şi de filmul cu acelaşi nume al regizorului Jacques Tati. Este o serie de brăţări pătrate pictate diferit pe fiecare dintre feţe, apoi izolate cu răşină, atât pe interior, cât şi pe exterior. Colecţia completă a fost prezentată la Nivea Fashion Week Sarajevo în noiembie 2011, unde a însoţit colecţia designerului vestimentar Bianca Popp.

Care sunt cele trei cuvinte care ţi-ar caracteriza stilul?

Masiv, îndrăzneţ, arhitectural. Bijuteriile create de mine au forme simple, arhaice, care servesc ca suport pentru mesajul pe care vreau să îl comunic. Îndrăzneţ, pentru că nu sunt doar podoabe, ci şi modalitate de exprimare. Arhitectural, pentru monumentalitate.

Despre bijuterie cu Mihaela Zvinca

Ce gânduri ai pentru cei care studiază astăzi designul?

Ca designer independent este important să fii foarte disciplinat, documentat, să experimentezi tehnici şi să fii autentic. Acesta este doar începutul.

Despre bijuterie cu Mihaela Zvinca

Ce înseamnă luna martie pentru o femeie designer?

Pentru mine, luna martie înseamnă multă muncă. Încep pregătirile pentru târgul de bijuterie contemporană „Autor”, care este singurul târg românesc dedicat bijuteriei de autor. Dar recunosc că este o lună în care primesc mai multă atenţie şi ca designer şi ca femeie.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0