fbpx

Despre designul botanic: o conversație cu Irina Neacșu

Natura în cele mai fine detalii s-a strecurat în grafica și designul textil al arhitectei Irina Neacșu. Pasiunea pentru desen și natură au dat naștere colecției de ilustrație “Life of Bulbs”, prezentă în această vară, atât în Grădina Bota­nică din București, cât și în cea din Cluj. Viața și moartea florilor de primăvară a fost surprinsă în acuarelă pornind de la iriși, lalele, zambile, narcise, brândușe etc. și de la schițe științifice botanice. O altă ipostază care poartă și o dimensiune nostalgică este „Herbarium”, o carte cu o grafică deosebită, care pune la „presat” în acuarelă 30 de plante medicinale din Transilvania, invitând și la descoperirea acestora.

vernisaj_deersphotography-31-copy

Ce este designul biofilic/botanic și cum se încadrează creațiile tale în această paradigmă?
Designul biofilic se axează pe preluarea, în mediul construit, a unor aspecte și elemente ale naturii care contribuie la dezvoltarea sănătoasă a vieții moderne, pe scurt, la integrarea naturii în arhitectură. În paralel, designul botanic se referă de multe ori la elemente decorative care preiau, ca temă, motive vegetale. Arta botanică este una cu caracter preponderant științific, iar tehnicile folosite sunt minuțioase și au la bază multă cercetare. Din această formă de artă se poate formula arta aplicată sau design, care prin extensie poartă numele de botanic, fără să preia neapărat caracteristicile termenului. Designul botanic, în lucrările mele, se referă la design textil, și la grafică.

Cine te inspiră (există/au existat mentori, artiști preferaţi, modele, repere)?
M-au inspirat, de-a lungul timpului, artiști foarte diferiți, de la Pierre-Joseph Redoute la Karl Bloosfeldt și Georgia O’Keeffe. Probabil că pasiunea pentru desenul botanic o am însă din facultatea de arhitectură, unde am studiat clasicismul și am descoperit legi fundamentale ale naturii, precum secțiunea de aur.

Cum s-a născut ideea cărții „Herbarium” – acest delicat și prețios ierbar ilustrat?
„Herbarium” s-a născut din interesul meu pentru plantele medicinale și pentru terapii alternative. Pentru că petrec mult timp în natură, acest interes a crescut firesc, însă a luat un avânt teribil atunci când am observat că multe din plantele medicinale cel mai des utilizate cresc spontan peste tot, chiar și în orașe. Mi-am dorit mereu să pot, prin demersul meu artistic, să aduc un aport util educației, și nu neapărat din punct de vedere academic, cât o educație artistică utilă la nivel cotidian. „Herbarium” este o provocare de a descoperi natura și a descifra câteva din plantele medicinale cele mai cunoscute. Este de fapt pretextul unei activități de familie, și poate fi util și distractiv și pentru adulți, și pentru copii.

vernisaj_deersphotography-49-copy-copy

Unde vom putea vedea în viitorul apropiat creațiile tale?
Locul cel mai bun pentru a vedea lucrările mele, atât cele finalizate, cât și în lucru, este Atelier Irina Neacșu. Încă din 2015, activitatea mea a început să balanseze între București și Brașov, și iată că în 2017 am inaugurat atelierul de pe Strada Poarta Schei 6, în centrul istoric al Brașovului. Pentru că aici lucrez, mulți clienți vin să vadă lucrările uneori încă din stadiul de schiță. Eu pictez atât botanic, în acuarelă, cât și în ulei – lucrări abstracte de mari dimensiuni, cu inspirație botanică. De asemenea, atelierul are o zonă dedicată cursurilor de desen și de pictură, și o zonă dedicată unui mic showroom. Sunt expuse spre vânzare obiecte decorative cu printuri textile după ilustrațiile mele: abajururi, perne, mobilier tapițat, sau obiecte de papetărie: carte, agende, art printuri.

Interviu apărut în igloo #185 / aug-sept 2018

igloo_185-shop

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0