Despre lumină şi transparenţă
Apartamentul a reprezentat de la început o provocare arhitecturală. Deşi era plasat într-un cartier bine structurat şi realizarea generală a clădirii era de calitate, organizarea camerelor avea împărţirea celulară aproape inerentă unui apartament de bloc. În mijlocul livingului se aflau două diafragme de beton care fragmentau nedorit spaţiul, rămăşiţe ale unei variante vechi a planurilor, în care diafragmele delimitau o baie.
Fără a mai putea reface întreaga compartimentare interioară, amenajarea trebuia să creeze spaţiu, transparenţă şi lumină. Buna colaborare între arhitect şi beneficiar, de mai lungă durată, trebuia să îmbine valenţele artistice cu funcţionalitatea locuirii permanente.
Legătura spaţială între zona de zi şi cea de noapte a fost creată prin introducerea unor pereţi cu forme fluide, având curbe cu raza variabilă şi fiind eliberaţi de constrângerile verticalităţii. Livingul s-a mărit prin comasarea cu unul dintre dormitoare. Diafragmele care creau bariere vizuale în living şi-au schimbat fundamental consistenţa. Acestea s-au transformat, din tencuială opacă, în gigantice abajururi. Lumina şanjantă este generată de leduri RGB, comandate de la distanţă, plasate în spatele materialului textil de la Clipso. În funcţie de această lumină, stâlpii pot trece de la senzaţia de opacitate şi de soliditate dată de alb până la însufleţirea pe care o aduc diversele culori.
Lumina joacă un rol central în delicateţea amenajării. Pe lângă diafragmele devenite mari abajururi ale livingului, băile sunt scăldate, la rândul lor, de lumina ce se revarsă din spatele pereţilor translucizi. Patul suspendat al unuia dintre dormitoare pare că pluteşte, imponderabil, peste un nor luminos. Jocului de lumini difuze i se adaugă reflexiile. Uşile ce separă spaţiile secundare au fost înlocuite prin panouri glisante pe toată înălţimea încăperilor, ce oglindesc parţial şi dilată spaţiul.
Prin corelarea formelor şi a finisajelor alese, privitorul este transpus într-o lume a consonanţelor. Zonelor curbe ale pereţilor le corespund imagistic masa din sufragerie, perdelele cu decupaje sinuoase şi tablourile alese pentru living. Parchetul lucios, închis la culoare, contrastând cu albul pereţilor, este corelat cu finisajul de lemn al uşilor şi al pieselor de mobilier.
Nuanţele de roşu sunt alese şi armonizate împreună, pornind de la fotolii, comode şi mergând până la perne. Tablourile din băi corespund, la rândul lor, culorilor din zona de zi, personalizând aceste spaţii intime.
În acest apartament, graţie formelor, luminii şi reflecţiilor coloristice, compartimentările pierd din rigiditate, iar spaţiul îşi depăşeşte limitele convenţionale.
S-a realizat, astfel, armonizarea rezultată dintr-o bună înţelegere cu beneficiarii, fără de care intenţiile arhitecturale ar fi rămas ficţiune.