Din Drăgăşani, cu pasiune
Sunt de părere că între vin şi arhitectură există o legătură mult mai puternică decât ne-am putea imagina. Atunci când un arhitect şi un viticultor se întâlnesc, descoperă întotdeauna că au ceva în comun (în afară de o puternică înclinaţie spre băuturi alcoolice). Este vorba de pasiunea pentru „design” şi „meşteşug”, fie că este vorba de spaţiu sau de vin, mai precis, de dorinţa de a modela şi crea ceva unic şi valoros de care să se bucure ceilalţi.
Viticultorii sunt acei oameni care petrec mult timp pe câmp, care înţeleg spiritul unui loc, clima şi strugurii, pe care îi îngrijesc, îi curăţă de uscături şi îi storc pentru a obţine vinul de pe mesele dumneavoastră. De multe ori, ei sunt necunoscuţii care, în întunericul cramelor, se joacă cu proprietăţile chimice naturale, testează şi combină elemente, aflându-se în permanenţă în căutarea aromei perfecte, a gustului perfect şi a culorii potrivite, aşa cum designerii modelează spaţiile, prin funcţiuni şi lumină. Mai mult, dacă ai venit tocmai din Germania pentru a te stabili în vârful unui deal din Drăgăşani şi pentru a înfiinţa o nouă vinărie de la zero, acest lucru, prieteni, necesită enorm de multă ambiţie şi chiar mai multă pasiune. Aceasta este povestea cuplului Oliver şi Raluca Bauer, doi viticultori ce creează vinuri noi pe terroir-urile româneşti. Oliver a crescut la vinăria familiei sale, Robert Bauer/Flein, Würtemberg şi, după ce a petrecut câţiva ani ca ucenic şi asistent în cadrul mai multor vinării din Germania, a devenit tehnician specializat în viticultură şi oenologie la Veitshöchheim (Würzburg). A obţinut apoi titlul de maestru de cramă din partea Colegiului din Veitshöchheim. După terminarea studiilor de specialitate şi o perioadă de lucru în domeniu în Germania, a primit o ofertă de nerefuzat – să participe la dezvoltarea unei vinării din România.
Cum aţi luat decizia de a vă construi o carieră în domeniul viticulturii?
Oliver Bauer: Atunci când îţi petreci copilăria într-o vinărie şi eşti familiarizat încă din leagăn cu diferitele aspecte ale profesiei, este foarte greu să nu te îndrăgosteşti de această meserie. Dincolo de abilităţile de bază, o astfel de carieră necesită şi o înţelegere profundă a naturii şi a mecanismelor sale complexe. Necesită meşteşug, precum şi un soi de artizanat, şi îţi acordă toată libertatea de a te exprima prin munca ta şi de a te identifica cu ea – pe scurt, poţi deveni deveni o mică parte, dar importantă, dintr-un ansamblu aflat într-o evoluţie permanentă. Eu unul am luat clar decizia de a deveni viticultor din pasiune şi din dorinţa de a avea un anumit stil de viaţă care se poate transforma până la urmă şi într-o carieră.
Cum ajunge un viticultor german în România şi ce v-a atras aici atât de mult încât să vă hotărâţi să înfiinţaţi o vinărie proprie?
Oliver Bauer: Totul a început cu oferta pe care am primit-o de la familia Kripp, în 2003. Aici, am avut şansa rară de a mă implica în procesul de revitalizare a unei vinării celebre şi apreciate şi de a-mi pune în practică ideile, experienţa şi abilităţile. Cel mai mult m-a fascinat faptul că totul era extrem de diferit faţă de ceea ce ştiam până atunci. De la varietăţi de struguri pe care nu le cunoşteam la condiţiile de climă, cu totul altele decât cele din Germania, a fost ca şi cum cineva mi-ar fi înmânat o foaie goală de hârtie şi un creion, odată cu sarcina de a descoperi, defini şi crea ceva nou. România are un potenţial considerabil pentru viticultură şi, mai ales la Drăgăşani, sunt condiţii favorabile pentru aproape toate soiurile de vin şi variaţiunile lor. Este un adevărat El Dorado pentru viticultorii ambiţioşi. Însă mai e cale lungă până vom putea redescoperi şi arăta întregul potenţial şi întreaga bogăţie a acestei regiuni şi a vinurilor sale. Prin Crama Bauer, am creat un nou „teren de joacă” unde experimentăm şi reintroducem diferite tehnici de producere a vinului şi explorăm potenţialul varietăţilor noastre de struguri.
Ce a însemnat pentru dumneavoastră mutarea la Drăgăşani şi începerea unei cariere în domeniul viticulturii?
Raluca Bauer: M-am mutat de la Bucureşti „în vârf de deal” în 2006 şi, încă de la început, am fost impresionată de peisajul incredibil şi de flora şi fauna încă neatinse. Domeniul viticulturii mi-a oferit şi ocazia de a descoperi şi explora diversitatea naturii şi de a o captura în diferitele soiuri de vin. De aceea, „creativitate naturală” este şi motto-ul nostru.
Cum i-aţi prezenta vinurile dumneavoastră unei persoane care nu consumă vin de obicei?
Oliver Bauer: Pentru noi, nu este vorba numai de un soi de vin, ci şi de un stil de viaţă şi de cultură. Când prezentăm un vin nou, ne dorim să îi îndrumăm şi să îi sprijinim pe cei care sunt cu adevărat interesaţi oferindu-le informaţii detaliate şi o perspectivă clară asupra tipului de viticultură practicat de noi. Ne dorim ca ei să descopere şi să se bucure în totalitate de vinurile noastre artizanale. În orice caz, vinurile Bauer reprezintă o nişă foarte mică în lumea mare a vinurilor. Prin urmare, o persoană nefamiliarizată cu vinurile ar trebui să le abordeze cu multă curiozitate, o minte deschisă şi, desigur, curajul de a se îndepărta de mainstream pentru a experimenta individualitatea şi diversitatea.
Cum se diferenţiază Bauer de celelalte vinării din România?
Oliver Bauer: Graţie conceptului Cramei Bauer, putem obţine vinuri chiar şi din cantităţi foarte mici de struguri, din loturi alese special. Căutăm mai ales vii mai vechi, pentru calitatea fructului. În combinaţie cu procesul low-tech, „străvechi”, de fabricare a vinului, le putem, astfel, oferi clienţilor noştri vinuri autentice, pure, din varietăţi de struguri indigene sau internaţionale, cum ar fi Crâmpoşie sau Petit Verdot, ambele cu un caracter puternic, specific. Ne interesează, în primul rând, să oferim produse originale, cu caracteristici unice, nu doar simple cópii.
Pentru acest articol, ne-am întâlnit cu bunul meu prieten Robert Marshall şi am degustat Bauer Cabernet Sauvignon. Iată impresiile noastre: un vin tânăr, înviorător, cu structură medie şi o culoare violet intens. La degustare, senzaţia este de proaspăt şi verde, graţie aromei plăcute de piper verde. Poate fi păstrat în sticlă timp de câţiva ani pentru a-şi atinge potenţialul maxim, dar cu siguranţă poate fi consumat şi imediat. Însă, atenţie, procentul de alcool este de 14,5%, aşa că cel mai bine ar fi să împărţiţi sticla cu prietenii.
Vinul Bauer Cabernet Sauvignon, produs la Crama Bauer, poate fi achiziţionat la BVS Wine Bar & Shop, pe str. Covaci, la nr. 19 (colţ cu Strada Şepcari).
www.bvswines.ro