Dualitate funcțională, unitate estetică: Neorama Residence, Brașov

În piesajul brașovean al străzii 13 Decembrie a apărut Neorama Residence – un imobil cu apariție eclectică, având un regim de înălțime D+P+5E+6R+7R.

Desfășurată pe o suprafață de 4 200 mp, construc­ția nu se teme de jocul cu volumele. Echipa In Situ a mizat pe o dublă întâlnire volumetrică – corpul de bază cu regimul de înălțime D+P+1E și turnul 2E+6R+7R –, dar și pe un mix al funcțiunilor.

Astfel, demisolul a fost alocat parcării și spațiilor tehnice. La parter și etajul întâi se regăsesc spații de birouri, fațada accentuând funcțiunea prin intermediul peretelui-cortină care impune ansamblului un ritm simplu. În același timp, sticla conturează un adevărat soclu luminos al clădirii, oglindind case vechi, natură, trecători.

De la etajul doi la etajul șapte, spațiile destinate locuirii au fost înveșmântate într-un volum sculptural căruia nu îi lipsesc deschiderile sau luminozitatea dată de terasele deschise, demarcate cu suprafețe vitrate. O altă particularitate a imobilului este alternanța alb-negru pe fațadă, care subliniază dualitatea funcțiunilor, creând și un efect dinamic.

01-as-smart-object-1

Ultimele două niveluri se retrag în trepte în conformitate cu prevederile PUD. Locuințele și birourile co­există fără a se deranja, pentru că accesul în zona de birouri se face separat.

Acoperișul primului volum a devenit o grădină, o oază vegetală suspendată care oferă atât refugiu, cât și prilej de belvedere pentru locuitorii etajelor superioare. Acestea din urmă reunesc 30 de apartamente (garsoniere, apartamente cu două și trei camere), care se bucură de spații de depozitare generoase și suprafețe vitrate largi, asigurând o luminozitate sporită. Accesul în zona de locuințe se face prin curtea interioară, iar locuitorii au acces la spațiile comune (spațiul verde și locul de joacă). Eclectică și zveltă, Neorama Residence este un exemplu de locuire colectivă într-o paradigmă care îmbină funcțiuni diferite, reușind să le împace într-o unitate estetică.

PROIECT: In Situ, arh. Ion Popușoi, arh. Bogdan Preda, arh. Rareș Drăgoiu, arh. Ioan Delibas
FINALIZAT: 2016

Proiect prezentat în albumul Locuințe colective din România 3

lc3_shop

C O N C U R S

Toamna asta, Banchiza Urbană spune povestea bobului de strugure și te duce la evenimentul preferat al pasionaților de vinuri –

GoodWine

Bucharest Wine Fair

LEARN MORE!